eFeMPROJE EĞİTİM ve DANIŞMANLIK HİZMETLERİ...HİBE PROJELERİ MERKEZİ...GİRİŞİMCİLİK...KOSGEB-KOBİ..GİRİŞİMCİLİK İŞ PLANI...TÜBİTAK...KIRSAL KALKINMA PROJELERİ (KKYDP)...IPARD DESTEKLERİ...TARIM...HAYVANCILIK...SANAYİ...KIRSAL TURİZM...PROJE YAZILIM...EĞİTİM...AB DESTEKLERİ...AB HİBELERİ...AKSARAY
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/eFeMPROJE
    • Erişmek istedikleri bir hedefi olmayanlar, çalışmaktan zevk almazlar....
    • Tek başına bile çalışsan, sanki birileri gözlüyormuş gibi çalışacaksın...
    • Erişmek istediği bir hedefi olmayanlar, çalışmaktan da zevk almazlar....
    • Çalışmayı sevenler, işlerini yapmak için daima vakit bulurlar....
    • Uğraş,didin,düşün,ara,bul,koş,atıl,bağır; durmak zamanı değil, çalışmak zamanıdır...
    • Çalışma uçup gidebilen bir alışkanlıktır;bırakması kolay,yeniden başlaması zor bir alışkanlık...
    • Çalışma , doğanın anasıdır ; mutlak bir dinlenme ölüm demektir...
    • Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı, olmak şarttır...
    • Çalışacağım, kendimi hazırlayacağım ve bir gün şans kapımı çalacak...
    • Durmak ölüm, taklit uşaklıktır; çalışmak ve yetişmek ise hayat ve hürriyettir...
    • İçinde çalışma olmayan hayat suçtur. İçinde sanat olmayan çalışma ise vahşiliktir...
    • Asla umutsuzluğa düşmeyin; ama eğer düşerseniz, umutsuzca çalışmaya devam edin...
    • eFeMPROJE EĞİTİM ve DANIŞMANLIK HİZMETLERİ www.efemproje.com
    • Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksan dokuz terdir...
    • ”Türk milletinin geleceği, bugünkü çocuklarının doğru görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır.” (Mustafa Kemal Atatürk)
METİN KURT
PROJECT SPECIALIST
İLETİŞİM

 efemproje iletişim

 efemproje@efemproje.com
-0541 867 6336
-0541 867 6308

KOSGEB
 KOSGEB DESTEKLERİ eFeMPROJE
DIŞ TİC.DESTEKLERİ
 DIŞ TİCARET DESTEKLERİ eFeMPROJE
MALİYE BAKANLIĞI
 MALİYE BAKANLIĞI DESTEKLERİ eFeMPROJE
ORMAN SU İŞLERİ BAK.
 ORMAN VE İŞLERİ BAKANLIĞI DESTEKLERİ
TARIM KREDİ KOOP.
 TÜRKİYE TARIM KREDİ KOOP.DESTEKLERİ
TÜBİTAK
 TÜBİTAK DESTEKLERİ eFeMPROJE
GIDA TARIM HAYVANCILIK
 GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
ULUSLARARASI FONLAR
 ULUSLARARASI KURULUŞLARA AİT FONLAR
TOBB DESTEKLERİ
 TOBB DESTEKLERİ
ENERJİ DESTEKLERİ
 ENERJİ BAKANLIĞI DESTEKLERİ eFeMPROJE
BÜYÜKELÇİLİK FONLARI
 BÜYÜKELÇİLİK FONLARI
YERLİ-YABANCI VAKIF FONLARI
 YERLİ VE YABANCI VAKIFLARA AİT FONLAR
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam269
Toplam Ziyaret744453
Site Haritası
  • İNSANCA YAŞAM PROJESİ KADIN SAHA ARAŞTIRMASI RAPORU - 18/11/2011
  • 1– ARAŞTIRMANIN AMACI

    Demokrasinin geliştirilmesi ve insan haklarının korunmasında, işsiz – eğitimsiz kadınların problemlerinin belirlenerek, çözüm stratejilerinin oluşturulması, eğitim ve istihdam projelerin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu tarz kadınların ihtiyaçlarınını karşılamaya yönelik projelerin hayata geçirilmesi hedef kitle ile yapılacak yüzyüze görüşmeler ve odak toplantıları yoluyla alınacak bilgiler doğrultusunda amacına ulaşabilecektir.

    Proje geliştirme sürecinde yerel bilgilerin aydınlatıcı olacağı geçeğinden yola çıkılarak, Kadıköy ilçesi´ndeki işsiz ve eğitimsiz kadın kitlesine yönelik detaylı bir çalışmanın sonuçlarının ne kadar yönlendirici ve bilgi verici olacağı açıktır.

    D.İ.E. tarafından yapılan Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarından da görüleceği üzere kadınların işgücüne katılım oranı 1950´li yılların ortalarından bu yana sürekli bir düşüş göstermektedir. 2002 yılında kadın işgücüne katılım oranı % 27.9 iken, 2003 yılında %26.6 ve 2004 yılında %25.4´ dür. Kadın nüfusta 2004 yılı işsizlik oranı %9.7´ dir. Okuma–yazma bilmeyen kadın oranı %19.36´ dır. Kadın nüfusun %64.50´si şehirde %35.50´i köyde yaşamaktadır. Türkiye´de ev kadını sayısı 2004 yılı için 13.301(bin) olarak belirlenmiştir. Özellikle göç sonrası genellikle kadınlar ücretsiz aile işçisi olmaktan çıkmakta, kent ortamında ev ve aile içine hapsedilmektedir. Yaklaşık %20´si okur–yazar olmayan kadınların işsizlik oranı erkek oranından daha fazladır ve evli kadınların işgücüne katılım oranı %27.2´ dir. Bu istatistikler sonucunda, gelişmiş ülkelerin değerlerinden çok uzak olunduğu açıktır. Bu araştırmanın, yerel bazda kadın ihtiyaçlarını ve sorunlarını belirlemesi, kadınların üretime katılmasını sağlamak amacıyla eğitilmesi, meslek sahibi yapılması gibi temel sorunlara alternatifler çözümler getirmesi, şehirde yaşayan “taban kadın” profilini açık biçimde her yönüyle analiz etmesi önemli bir bilgi kanalını yaratacaktır.

    Özellikle kadın haklarının tabandaki kadınlar cephesindeki durumu ortaya konularak, bu kapsamda ağırlıklı olarak, tabandaki kadınların hangi haklarının daha çok ihlale uğradığı, hakları konusunda bildikleri ve bilmediklerinin ölçülmesi noktasında olacaktır. Sağlık hakkı, aile içi ve dışı uğradıkları şiddet, eğitim, çalışma, aile içi ve mahalli düzeyde liderlik ve kararlara katılım hakları, boşanma, vekalet, nafaka hakları, v.b. gibi konularda uygulama ve gerçek yaşam pratikleri bilgileri elde edilecektir.

    2– VERİ TOPLAMA YÖNTEMİ

    Veriler, Kadıköy Belediyesi´nce yürütülen İnsanca Yaşam Projesi kapsamında yer alan Aile Danışma Merkezleri (ADM)´ne eğitim veya hizmet almak amaçlı, en az bir yıl ve üzeri katılımcı olan, taban kadın tanımına uygun kadınlarla yapılan yüzyüze derinlemesine anket ve beş kişiden oluşan toplam dört grup ile odak grup görüşmeleri yapılarak elde edilmiştir.

    3– ÖRNEKLEME YÖNTEMİ

    Araştırma, Kadıköy ilçesinde hizmet veren ADM´lere gelen taban kadın profiline uygun kadınları içermektedir. Sayısı fazla olan bu kadınlar arasından tesadüfi örnekleme yöntemiyle 130 kadın seçilmiş ve bunların içinden bir yıldan az veya henüz yeni hizmet/eğitim alanlar dışarıda bırakılarak amaca uygun toplam 100 kadına anketler uygulanmıştır. Amaç, uzun süredir hizmet alan kadınlardaki düşünsel ve ruhsal anlamdaki gelişmeleri daha objektif olarak sorgulamak ve hizmet/eğitim almadan önceki durumla karşılaştırma yapabilmektir. Aynı zamanda, yaşamlarında nelerin değişmediğini de ortaya çıkarmak ve giderilemeyen sorunları irdeleyerek, beklentileri ve ihtiyaçları belirlemek diğer bir hedef olmuştur.

    Eleman: ADM´lere katılan taban kadınlar
    Birim: Kadıköy Belediyesi Aile Danışma Merkezleri
    Kapsam: ADM´lere bir yıl ve üzeri süredir katılan kadınlar
    Zaman: İki hafta boyunca çalışma saatleri içinde rastsal olarak seçilmiş zaman dilimleri

    4– VERİLERİN ANALİZİ

    Verilerin analiz edilmesinde SPSS 10.0 paket programı kullanılmıştır. İlk olarak her bir yanıta ilişkin frekans(sıklık) dağılım tabloları elde edilerek , araştırmada önemli olduğu öngörülen belli değişkenler arasında ki–kare ilişki analizi uygulanmış, aile içi şiddete ve eğitime yönelik lojistik regresyon analizi yapılarak ilişkiler yorumlanmıştır. Ayrıca belirlenen belli grupların sorulara verdiği yanıtlar açısından farklılığının sınanmasında MANOVA analizi uygulanmıştır.

    5–ANKETİN GÜVENİLİRLİK ANALİZİ

    Güvenilirlik, araştırmaların tutarlılığını ve etkinliğini bazı güvenilirlik testlerinin sonuçlarına göre değerlendirmektir. En çok kullanılan testler, Cronbach Alpha, İkiye Bölme (split), Paralel, Mutlak Kesin Paralel (strict) olarak sayılabilir. Cronbach Alpha değerinin %60´ ı geçmesi anketin başarılı olduğunun göstergesidir. Bazı araştırmacılar, %75´ i geçmesini temel alırlar. Diğer kriterlerinde %70´ı geçmesi anketin iç tutarlılığının sağlandığının ve çıkarımlara güvenilebileceğini ortaya koymaktadır. SPSS 10.0 versiyonunda gerçekleşen araştırmanın her bir güven kriteri için elde edilen sonuçları değerlendirilmiştir.

    Anketin Güvenilirlik Test Sonuçları

    Görüleceği gibi belirtilen ve olması istenen yüzde değerlerini her bir güven kriteri geçmiştir. 100 kişilik örneklemin sonuçlarının tutarlı ve güvenilir olduğu böylece belirlenerek, yüksek güvenirlilik değerleri elde edilmiştir.

    Herbir güvenilirlik kriteri %70 değerini aştığı için, kişilerle yapılan anketin başarılı olduğu, anketin kendi içinde tutarlı olduğu, elde edilecek sonuçların gerçekleri yansıtacağı ortaya konulmuştur.

    6– BULGULAR

    6.1. Sıklık Dağılım Tabloları

    İlk olarak ankette yer alan sorulara ilişkin her bir yanıtın Frekans (Sıklık) Dağılım Tabloları ve yorumları gerçekleştirilmiştir.

    Tablo:1 Yaş Sıklık Dağılım Tablosu

    Görüşülen kişilerin %30´u 40–49 yaş grubu,%29´u 31–39 yaş grubu ile en yüksek oranı vermektedir.%23 oranında 50 yaş ve üzeri, %17 oranında 21–30 yaş ve sadece %1 oranında 20 yaş ve altı gruba aittir. Buna göre orta yaş ve üzeri kadınlar ankette ağırlıklı yaş ortalamasını oluşturmaktadır. Bunun nedeni genç kadınların bir işte çalışıyor olmaları ve sorunlarıyla başadebilme anlamında kendilerine daha fazla güvenmeleridir. Buna karşılık daha fazla çile çeken orta yaş ve üzeri kadınlar gençlere oranla hem çalışma olanağından yoksun hem de daha fazla çare arayışı içinde ve daha tahammülsüz görünmektedirler ki bu durum yapılan odak toplantılarında da açıkça gözlenmiştir.

    Tablo:2 Eğitim Durumu Sıklık Dağılım Tablosu

    Görüşülen kadınların %40´ı hiç okula gitmemiş kadınlardan ve %39´u ilkokul mezunu kadınlardan oluşmaktadır. %15 oranında ilkokul terk, %1 ortaokul terk ,%2 ortaokul mezunu, %2 lise mezunu, %1 üniversite mezunu kadın vardır. Büyük çoğunluk olan %94´ün orta okula gidememiş olması, eğitimsiz kadın nüfusunun durumunu gözler önüne sermektedir. Özellikle hiç okula gitmemiş olanlarla ilkokul terk olanların oranının %55 olduğu düşünüldüğünde, toplumda kız çocuklarının eğitimine olan duyarsızlığın ve “eğitim hakkı” bağlamında kadın hakları sorununun boyutları daha net anlaşılmaktadır. Yapılan odak grup toplantılarında da kadınların %94´ü kesinlikle maddi–manevi yıllardır mağdur durumda olduklarını belirtmişlerdir. Ankete katılan üniversite mezunu,lise mezunu ve ortaokul mezunu olan 5 kişi ise sadece ekonomik krizler sonrası işsiz kalan ve maddi sıkıntı çeken bu yüzden mesleki kurs almaya gelmiş kişilerdir.

    Tablo:3 Medeni Durum Sıklık Dağılım Tablosu

    Görüşülen kadınların %83´ü evlidir. %4 bekar, %1 boşanmış, %8 dul, %4 eşi tarafından terk edilmiş durumdadır. Çoğunluğu evli olan kadınların derinlemesine görüşmelerde aslında evliliklerinden memnun olmadıkları, çocukları yüzünden veya gidecek yerleri olmadığı için evliliklerine devam ettikleri anlaşılmıştır. Bu durum kadınların eğitimsizliklerinin, işsiz olmalarının, kendilerini toplumda ne kadar yanlız hissettiklerinin ve en önemlisi kadına yönelik kurumların yetersizliğinin bir göstergesidir. Terkedilen 4 kadının kocasının yeri bilinmediği için resmen bir boşanma gerçekleşmediği anlaşılmıştır. Boşanmış olan 1 kadın eşinden nafaka almadığını, bu konuda kanuni bir yaptırıma maddi problemlerden dolayı başvuramadığını belirtmiştir. Dul olan 8 kadından sadece ikisi dul–yetim maaşı almaktadır. Diğer 6 kişinin böyle bir güvencesi yoktur. Hem boşanan hem de dul olan kadına çevrelerinin tutumu sorulduğunda; hiç yardım görmediklerini, çevredeki erkekler tarafından taciz edildiklerini, evli kadınların onlarla arkadaslık etmekten kaçındığını anliyoruz. Yani; bir dışlanma sözkonusudur. Görüşülen kadınlar 21–39 yaş grubu arasında ağırlıklı olduğu için bu tür problemlerin yaşanması mümkün olmaktadır. Bu durum, toplumun evli olmayan veya bir biçimde evliliği son bulmuş kadınlara bakış açısı ve bu bağlamda kadının özgürleşmesi ile ilgili ciddi sorunlar taşıdığını göstermektedir.

    Tablo:4 Çocuk Sayısı Sıklık Dağılım Tablosu

    Görüşülen kadınların %30´u iki çocuk, %24´ü üç çocuk, %18´i beş ve üzeri %14´ü dört çocuk ve sadece % 8´inin bir cocuğu olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, üç ve üzeri çocuk sahibi olan kadınların toplamı %56 oranıyla yarıdan fazladır. Sadece 6 kadının çocuğu olmamaktadır. Kadınlar arasında doğum kontrolü bilinmemekte, ihmal edilmekte veya eşleri tarafından istenmemektedir. Doğum kontrolü ile ilgili teknik bilginin yetersizliğinden daha önemlisi “kabul edilebilir aile büyüklüğü” kavramının bu kadınlar ve eşleri tarafından yeterince anlaşılamamış olmasıdır. Bu kadınlara çocukların okul durumları sorulduğunda çocuğu olan 94 kişiden 77 sinin çocuğunun okula gittiği anlaşılmıştır. Bu 77 kişiden 58´i ilköğretim,12 lise ve 7 kişinin üniversitede çocuğu olduğu anlaşılmıştır. Bu durum kadınların kendilerinin eğitimsizlikleri dolayısıyla yaşadıkları sorunları çocuklarının yaşamamaları konusundaki isteklerini ve aldıkları eğitim seminerleri sayesinde bilinçlenmeye başladıklarını göstermektedir.

    Tablo:6 Sağlık Güvencesinin Varlığı Sıklık Dağılım Tablosu

    Görüşülen kişilerin %43´ ünün sağlık güvencesi olduğu, buna karşılık %43´ ünün bir sağlık güvencesi olmadığı belirlenmiştir. %14´ü ise fakirlik dolayısıyla yeşil kart alabilmiştir. Sağlık güvencesi olan kadınların, yapılan derinlemesine görüşmelerde aslında, son 5–6 aydır eşlerinin çalışmaya başlaması sayesinde onların sigortası üzerinden sağlık yardımı alabildikleri anlaşılmaktadır. Yani kendilerinin doğrudan sigortaları yoktur ve eşlerinin uzun zamandır işsiz oldukları gözöününde tutulduğunda ve sağlık güvencesi hiç olmayanların da payı düşünüldüğünde, kadınların sağlık güvenceleri konusunda içinde bulundukları yetersiz koşulların boyutu anlaşılmaktadır.

    Tablo:7 Sağlık Şikayeti Sıklık Dağılım Tablosu

    Sadece 7 kişi sağlıklı olduğunu belirtirken, kadınların %93´ ünün ciddi sağlık problemleri olduğu, hatta aynı anda birkaç hastalığı kronik olarak yaşadıkları belirlenmiştir. Bu tabloda, ilk sırada önemli sayılan sağlık problemlerinin yüzde değerleri sunulmuştur. Kadın hastalıkları %14 ve depresyon %11 ile en yüksek orana sahip şikayetlerdir. Odak görüşmelerde aynı anda üç ve daha fazla hastalığı yaşayanların yarıdan fazla olduğu olduğu anlaşılmıştır. Sağlık güvenceleri olsa dahi, kronik ve aynı anda birkaç hastalık yaşandığı, tedaviye geç kalındığı için pek çözüm üretilememektedir. Özellikle kadın hastalıkları ve depresyon oranlarının yüksekliği, çok çocuk sahibi olmaları ve aile içi sorunların varlığı ile ilgili gözükmektedir.

    Tablo: 8 Sağlık Sorunlarını Çözme Yolu Sıklık Dağılım Tablosu

    Görüşülen kadınların %17´ sinin herhangi bir sağlık sorununda hiç bir yere gidemediği görülmüştür. Gidenlerin %52´ si hastaneyi tercih ederken, %16´ sı sağlık ocaklarını tercih etmektedir. ADM´ler ise %11 ile dördüncü sırada yer almıştır. Kadınların hastaneyi tercih etmelerinin nedeni uzman doktorların olmasıdır. Zira yapılan derinlemesine görüşmelerden de anlaşılmıştır ki; kadınlar hastalıkları müdahaleyi gerektirecek boyuta gelmeden çok önce ADM´ ler ya da sağlık ocağı gibi kurumlardan yararlanma konusunda ihmalkar davrandıklarından, ancak hastane müdahalesini gerektirecek noktaya geldiklerinde doğal olarak hastaneleri gitmek zorunda kalmaktadırlar.

    Tablo:9 İşsiz Kalma Nedeni Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %35´i işsiz kalma nedeni olarak eğitimsiz oluşlarını, %21´i çoculara bakacak kimse olmayışını, %19´u sağlık sorunlarını, %13´ü eşinin ve ailesinin izin vermemesini, %7´ si bedensel özürlü oluşunu ve %1´i yol–iz bilmemesini söylemiştir. Buna göre kadınların işgücüne katılım oranlarının düşük oluşu, büyük çoğunlukla bir meslek sahibi olmamaları, yani eğitimsiz olmalarıyla açıklanmaktadır. Ayrıca % 21 çocuklara bakacak kimsenin olmayışı ile %13 olan eş ve ailesinin izin vermemesi oranlarının toplamı olan % 34, kümülatif olarak, toplumda kadının ev kadınlığı, annelik gibi misyonlarının eş ve aileleri tarafından doğal görevleri olarak düşünülerek çalışmalarına izin verilmemesi zihniyetini açıkça ortaya koymaktadır.

    Tablo: 10 Parasal Sorun Yaşama Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %90 gibi çok önemli oranı ciddi parasal sorunlar yaşamaktadır. Sadece %4´ ü yaşamadığını söylerken, %6´ sı ise bazen yaşayıp bazen yaşamadığı için “bilemiyorum” biçiminde cevap vermiştir. Gerek kadınların bir işte çalışmıyor olmaları, gerekse eşlerin % 49´unun işsiz olmaları ve % 9´unun emekli aylığı ile geçinmek zorunda olmaları gözönüne alındığında yaşanan parasal sorunun büyüklüğü ortaya çıkmaktadır. Ayrıca odak grup toplantılarında yapılan yüzyüze görüşmelerde % 42 oranında eşi çalışanların oluşturduğu kadınlar, eşlerinin son 6 ay ile 1 yıl içerisinde iş bulduklarını dile getirmişlerdir. Dolayısıyla ciddi parasal sorunlar yaşayan % 90´lık grup aslında eşi çalışan % 42´lik grubu da içermektedir.

    Tablo:11 Yeterli ve Dengeli Beslenme Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %24´ü yeterli besleniyorum derken, % 76´ sı beslenemediğini belirtmiştir. Bu durum yaşanan parasal sorunun büyüklüğü ile yani % 90 oranı ile doğru orantılıdır.

    Tablo:12 Yaşanılan Konut Sahipliği Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %40´ı yaşadıkları konutların kendilerine ya da eşlerine ait olduğunu söylerken, %48´i kirada ve %12´si ise yakınına ait olduğunu, ancak kira ödemediklerini belirtmiştir. Yapılan derinlemesine görüşmelerde, yaşadığı konutun bir yakınına ait olduğunu ancak kira vermediklerini söyleyen kadınların bu durumdan hoşnut olmadıkları gözlenmiştir. Zira kira vermemekle birlikte, konutların, genellikle kayınvalide, kayınpeder veya eşinin ağabeyine ait olması, kadınların yaşamları boyunca bu insanlara bağımlı kalmalarına, kendileri ve aileleri ile ilgili özgürce karar alamamalarına ve kendilerini kötü hissetmelerine yol açmaktadır. Sonuçta toplam % 60 gibi konut sahipliği imkanından yoksun bir grup ortaya çıkmaktadır.

    Tablo:13 Memleketle Ekonomik Bağ Olması Sıklık Dağılım Tablosu

    Görüşülen kadınların %1´i evet derken, %99´u bir bağı olmadığını belirtmiştir. Dolayısıyla, köylerinde yaşadıkları ekonomik sıkıntılar yüzünden kente göç ettiklerinden bu oranın son derece yüksek çıkması doğaldır. Özellikle aile büyüklerinin ölümü ile memleketten yiyecek–malzeme desteğinin de bitişinin gerçekleştiği belirtilmiştir.

    Tablo:14 Eşin Çalışması Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %42´sinin eşi çalışmakta, %33´ünün çalışmamakta, %9´unun eşi emekli ve %16´sının eşi ise iş buldukça çalışmaktadır. Eşi çalışmayanlar ile iş buldukça çalışanların toplamı % 49 gibi bir orandır ki; yapılan yüzyüze görüşmelerde bu insanların işsiz kalınan süre boyunca geçimlerini komşuların, akrabaların yardımlarıyla veya çocuklarının aylıklarıyla, ayrıca haberdar olduklarından bu yana ADM´ lerden yardım alarak sağladıkları anlaşılmıştır. Ayrıca kadınların ADM´ ler başta olmak üzere çeşitli yardım kurumları kanallarını çok iyi bilmedikleri de görülmüştür.

    Tablo:15 Ailede Çalışan Kişi Sayısı Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %77´sinin sadece eşi çalışmakta, %33´ünün ise çocukları ve aile yakınları da çalışmaktadır. Yapılan görüşmelerde bu % 33´lük bölümün bir kısmı çocuklarını okuldan alıp işe vermek zorunda kaldıklarını söylemişlerdir.

    Tablo:16 İşsizlik Sürelerinde İlişkilerde Yaşanan Olumsuzluk Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %72´ si işsizlik süresince evde düzenin bozulduğunu, kavga edildiğini hatta şiddet yaşandığını belirtmiştir. %28´ i ise ilişkilerde bozulma olmadığını belirtmiştir. Bunlar genelde yaş ortalaması 40–50 üzeri olan kişilerden oluşmaktadır ki; bu grup şiddet dönemi biten belki de eşiyle birbirine tutunma dönemini yaşayan kadın grubudur.

    Tablo:17 Aile İçi Şiddet Yaşama Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %69´u şiddet yaşamakta olduğunu, %31´i ise yaşamadığını ifade etmiştir. Şiddete uğrayan 69 kadın sadece fiziksel değil, aynı zamanda uygunsuz ve aşağılayıcı laflarla kavgaya maruz kalan kadınların da toplamını ve kendileri dışında da ailede şiddet yaşayanları ifade etmektedir. Odak sorgulamada şiddet yaşamadığını söyleyen kadınların yaş grubunun 40–50 üzeri olduğu görülmüştür. Yani; erkekler yaşlılıklarıyla birlikte eşlerine bedenen daha bağımlı hale gelmelerinin de etkisiyle şiddete son vermektedirler. Buna karşılık genç kadınların şiddete boyun eğmek durumunda kaldıkları, hak arayışına girecek bilgi ve cesareti gösteremedikleri, bu durumu çevre baskısının da etkisi ile “işsiz erkeğin doğal hali” biçiminde yorumlama yoluna gittikleri anlaşılmaktadır.

    Tablo:18 Ailede Şiddete Maruz Kalan Kişiler Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %54´ü şiddeti bizzat yaşarken, %28´i çocukların şiddete maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. %18´´i ise evde yaşayan herkesin şiddete maruz kaldığını ifade etmişlerdir. Yapılan odak grup görüşmelerde eşinden şiddet gören kadının hırsını ve isyanını çocuklarına şiddet uygulayarak ortaya koyduğu anlaşılmıştır.

    Tablo:19 Şiddete Maruz Kalındığında Kanuni Hakları Bilme Sıklık Dağılım Tablosu

    Şiddet gören kadınların(toplamda 69 kişi) %19´u bu konudaki kanuni haklarını bildiklerini söylemişlerdir. Yapılan odak görüşmelerde söz konusu haklarını ADM´ lerden öğrendikleri anlaşılmaktadır. % 65´i haklarını bilmediğini, %16´sı ise yeni göç ettikleri için yol iz bilmediklerini ifade etmişlerdir. ADM´ lerden bilgi alan kadınlar ise, bu kurumları komşu ya da akraba vasıtasıyla öğrendiklerini söylemişlerdir. Buradan ADM´ lerde verilen eğitimin ve bilinçlendirmenin önemi ortaya çıkmaktadır ki; bu durum çok daha fazla kadına ulaşılması halinde alınacak sonucun etkinliğini göstermektedir. Kanuni haklarını bilen kadınlar, eşlerinden ve çevreden baskı göreceğinden korkarak, aile düzenlerinin bozulmaması için herhangi bir kurumdan yardım almadıklarını, sessiz kalmayı tercih ettiklerini ifade etmiştir.

    Tablo:20 Aile İçi Şiddetin Nedeni Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %47´si şiddetin nedeni olarak ekonomik sorunları gösterirken, %19´u kumar içki gibi kötü alışkanlar, %11´i başka kadınlarla olan ilişkiler, %10´u eşinin kıskançlığı ve %13´ü başta kayınvalide sorunları olmak üzere kocasının ailesinin kışkırtması nedeniyle şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. Buradan işsizlikle artan ekonomik sorunların şiddeti doğallaştırdığı anlaşılmaktadır. Kötü alışkanlıklar, aldatma, kıskançlık ve aile kışkırtmalarının toplamı olan % 53, kadınların aile içinde yaşadıkları istismarın, çaresizliğin, hak ihlallerinin ve eğitimsizliğin boyutlarını anlamak bakımından azımsanmayacak bir orandır.

    Tablo:21 Şiddet Nedeniyle Kamu Kuruluşlarından Destek Alma Sıklık Dağılım Tablosu

    Şiddet gören kadınların %10 u şiddet nedeniyle kamu kuruluşlarından destek aldığını ifade ederken, %90´ı almadığını belirtmiştir. Yapılan derinlemesine görüşmelerde söz konusu büyük çoğunluğun, herhangi bir destek almak istese bile korktuğu ve çekindiği için bundan vazgeçmek zorunda kaldığı anlaşılmaktadır. Bu durum, çevre baskısı ve tepkilerden çekindiklerini, onun yerine kabullenme yolunu tercih ettiklerini göstemektedir.

    Tablo:22 Aile İçi Kararlarda Söz Sahibi Olma Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %32´ si aile içi kararlarda söz sahibi olduğunu, %68´i ise söz sahibi olmadığını söylemişlerdir. Buradan kadınların aile içindeki karar süreçlerinde birey olarak tavır alamadıkları ve dışlanmış bir şekilde yaşamak zorunda kaldıkları anlaşılmaktadır. Ayrıca yapılan görüşmelerde aile içi kararlarda söz sahibi olan kadınların da 50 yaş ve üzeri gruba dahil oldukları anlaşılmıştır. Bu durumun, işsizlik süresi boyunca eşi ile ilişkilerinde olumsuzluk yaşamadığını, şiddete maruz kalmadığını ifade eden ve 40–50 yaş üzeri olup eşiyle tutunma dönemini yaşayan kadınların durumu ile örtüştüğü gözükmektedir.

    Tablo:23 Ev İşleri ve Çocuk Bakımında Yardımcısı Olma Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %9´u ev işleri ve çocukların bakımı konusunda yardım alırken, %91´i her işi kendi yaptığını ifade etmiştir. Ailede başkaları da olsa bu kadınlar bir yardım görmediklerini, her işin kendilerinden beklendiğini vurgulamışlardır. Bu durum kadınların çalışmalarının önündeki en büyük engellerden biridir. İşsizliğinin nedeni olarak çocuklara bakacak kimse olmayışını gösterenlerin oranının %21 olması da bu durumu açıklamaktadır.

    Tablo:24 Kişilerden Veya Kuruluşlardan Herhangi Bir Yardım Alma Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %23´ü çeşitli kişi ve kuruluşlardan yardım alırken, %77´si hiç bir yardım almadığını belirtmiştir. Yardım alan kişilerin ise, süreklilik arz eden yardımlar almadığı, daha çok ADM´ lerden sağladıkları yardımları kasdettikleri anlaşılmıştır. Bu durum, ciddi parasal sorunları, sağlık sorunları olan, eğitimsiz ve işsiz kadınlara toplumsal duyarlılık anlamında kişi ve kurumların yeterince duyarlılık göstermedikleri sonucuna ulaşmayı mümkün kılmaktadır.

    Tablo:25 Gelecekten Umutlu Olma Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %25´i gelecekten umutlu iken, %75´nin gelecekten beklentisi kalmamış durumdadır. Yapılan odak toplantılarında umutsuzluğun başlıca nedeninin, bir mesleğe sahip olmadıkları için işsiz olmaları, parasal sıkıntılar, haklarını koruyamama–kollayamama, ülkenin geleceğinden de umutlu olamama biçiminde özetlenebilir. Çoğunluğu depresyon yaşayan bu kadınların klinik düzeyde ciddi bir karamsarlık içinde olduğu gözlenmiştir.

    Tablo:26 Ülkede Değişmesi İstenenler Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların çoğunluğu %41 ile işsizlik derken, %31´i kadın haklarına önem verilmesi demiştir. Buradan önemli bir çoğunluğun yaşadıkları parasal sorunun en büyük kaynağı olarak gördükleri ve gelecekten ümitsiz olmalarının da başlıca nedeni olarak gösterdikleri işsizlik gerçeği ortaya çıkmaktadır. Kadın haklarına önem verilmesini isteyen % 31´lik grubun ise, yapılan yüzyüze görüşmelerde ve odak toplantılarında, ADM´lere devam ettikten sonra bu kavram hakkında bilinçlendikleri ve önemini kavradıkları anlaşılmaktadır. Bunların dışında kadınların diğer %6´ sı konut ve sağlık sorunlarını, %9´ u eğitimi, %3´ü terörü ve %4´ü de siyasetçilerin değişmesini istemişlerdir.

    Tablo:27 İçinde Bulunulan Sorunları Kimlerin Çözeceği Sıklık Dağılım Tablosu

    Sorunları kimin çözeceği konusunda kadınların, %76´ sı siyasetçiler derken, %18´i belediyeler, %4´ü yardım kuruluşları ve %2´si yurttaşlar demiştir. Burada kadınların, toplumun genel olarak yaygın davranış biçimlerine uygun olarak, siyasetçi odaklı çözüm mantığına yakın oldukları anlaşılmaktadır. Yapılan odak grup toplantılarında, kadınların, yine genel davranış biçimine uygun olarak, sivil toplum odaklı çözüm mantığından yoksun oldukları, bu kavramı yeterince algılayamadıkları görülmüştür. Bu durum, çözüm getirme anlamında yardım kuruluşlarına ve yurttaşlara görev düşeceğini söyleyen grubun toplamda % 6´yı geçmemesinden de ortaya çıkmaktadır. Belediyelerin sorunları çözebileceğine inanan % 18 ise, ADM´ lerin çalışmalarından haberdar olan, buradan yardım edinen ve eğitim gören kadınların, belediye–yurttaş– sivil toplum odaklı çözüm önerilerinin önemini anlamaya başladıklarını göstermektedir.

    Tablo:28 Yaşanan Olumsuzlukların Sorumlusu Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %73´ü devlet derken, %18´i kendisini sorumlu tutmuştur. Çoğunluğun devleti sorumlu olarak göstermesi Tablo 27´de ulaşılan sonuçla paralellik göstermektedir. Yapılan odak toplantılarda, yaşadığı olumsuzlardan kendisini sorumlu tutan kadınların, zorla evlendikleri, buna karşı koyamadıkları, daha sonrasında doğum kontrolü uygulamadıkları ve dolayısıyla suçlunun kendileri olduğu görüşü belirlenmiştir.

    Tablo:29 Öncelikli Çözümlenmesi İstenen Sorun Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %68´i işsizlik ve parasal sorunlar derken, %13´ ü sağlık, %9´u eğitim, %2´si ısınma ve %8´i konut demiştir. Buradan çıkan sonuçlar da Tablo 26´da ulaşılan sonuçlar ile parelellik göstermektedir.

    Tablo:30 Oturulan Mahallede Aynı Durumda Olan Kişi Sayısı Sıklık Dağılım Tablosu

    Kadınların %45´i zor durumda olan 0–10 aile bildiğini söylerken, %22´si 11–20 arasında, %18´si 21–30 arasında, %12´si 31–40 arasında ve %3´ü 40 ve üzeri aile olduğunu belirtmiştir. Buna göre kadınların yarıdan fazlası çevrelerinde benzer sorunları yaşayan çok sayıda kadın ve aile olduğunu söylemektedir. Dolayısıyla karşımıza en az anket yapılan kitle kadar kadın ve aile olduğu sonucu çıkmaktadır. Bu da yönetişim odaklı çözüm mantığının en önemli ayağı olan belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşların bu sorunların çözümünde ne derece önemli rol üstleneceklerini göstermektedir. Yapılan odak görüşmelerde de söz konusu yönetişim mantığı çerçevesinde, ADM´ lerin bu kadınlara ulaşma ve çözüm bulma konusunda sayılarının ve etkinliklerinin artması gereği anlaşılmaktadır.

    6.2. Kİ–KARE İLİŞKİ ANALİZİ

    İki kategorik değişken arasında bir ilişkinin bulunup bulunmadığı analizi için ki–kare ilişki analizi uygulanmıştır. Saha çalışmasında aydınlatıcı ve belirleyici olduğu düşünülen bazı kavramlar belirlenerek aralarında ilişkinin varlığı araştırılmıştır.

    *Eğitim Durumu ve İşsiz Kalma Nedeni İlişkisi

    YORUM: p<0,05 olduğundan, eğitim durumu ve işsiz kalma nedenleri arasında ilişki yoktur biçiminde kurulan Ho hipotezi red edilerek, ilişkili olduğunu belirten H1 hipotezi kabul edilir. Yapılan çalışmada, kadınların %94 gibi büyük çoğunluğunun orta okula gidememiş olmasının ve işsiz kalma nedenleri sorulduğunda, yine büyük çoğunlukla eğitimsiz oluşlarını ve buna bağlı olarak bir meslek sahibi olmayışlarını göstermeleri, eğitim durumu ile işsiz kalma nedeni arasındaki kuvvetli ilişkinin varlığını açıklamaktadır. Buradan anlaşılması gereken, kadınların mesleki eğitim olanaklarının arttırılması halinde, işgücüne katılım oranlarının yükseleceği ve dolayısıyla işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunulacağıdır.

    *Eğitim Durumu ve Çocuk Sayısı İlişkisi

    YORUM: p<0,05 olduğundan, eğitim durumu ve çocuk sayısı arasında ilişki yoktur biçiminde kurulan Ho hipotezi red edilerek, ilişkili olduğunu belirten H1 hipotezi kabul edilir. Kadınlar arasında eğitim seviyesinin, yukarıda da görüldüğü üzere son derece düşük olması, doğum kontrolü yöntemlerinin yeterince bilinmemesine, ihmal edilmesine veya daha önemlisi eşleri başta olmak üzere yakın çevrenin baskısıyla “kabul edilebilir aile büyüklüğü” kavramının yeterince anlaşılamamısına, sonuçta üç ve üzeri çocuk sahibi olan kadınların toplamının %56 gibi bir orana ulaşmasına yol açmaktadır.

    *Yaş ve Sağlık Şikayeti İlişkisi

    YORUM: p>0,05 olduğundan, yaş ve sağlık şikayeti arasında ilişki yoktur biçiminde kurulan Ho hipotezi kabul edilir. Kadınların yaşa bağlı bir sağlık sıkıntısı yoktur, yaşadıkları hayatın zorluğu ve yetersiz beslenme sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Görüşülen kadınların % 59´unun 31–40 arası orta yaş grubundan oluştuğu, buna karşılık ciddi sağlık problemleri olan kadınların oranının % 93 olduğu düşünüldüğünde, sağlık şikayeti ile yaş arasında herhangi bir ilişkinin olmadığı anlaşılmaktadır. Yaşanan şikayetler içinde kadın hastalıkları ve depresyon oranlarının yüksekliği, bu kadınların sağlık problemlerinin maddi ve manevi yaşam şartlarının zorluğu ile ilgili gözükmektedir.

    *Eşin Çalışması ve Aile İçi Şiddet İlişkisi

    YORUM: p<0.05 olduğundan, eşin çalışması ve aile içi şiddetin ilişki yoktur biçiminde kurulan Ho hipotezi red edilerek, ilişki olduğunu belirten H1 hipotezi kabul edilir. Parasal sorunlar azaldıkça aile içi şiddet de giderek azalmaktadır. Kadınların % 69´nun aile içi şiddet yaşamakta, eşi çalışmayanlar ile iş buldukça çalışanların toplamı ise % 49´ u bulmaktadır. Ayrıca şiddetin nedeni olarak kadınların %47´si ekonomik sorunları göstermektedirler. Bu durumdan işsizlikle artan ekonomik sorunların aile içi şiddeti doğurduğu anlaşılmaktadır.

    *Şiddet Görme ve Gelecekten Umutlu Olma İlişkisi

    YORUM: p<0,05 olduğundan şiddet görme ve gelecekten umutlu olma arasında ilişki yoktur olan Ho hipotezi red edilerek, ilişki olduğunu belirten H1 hipotezi kabul edilir. Aile içi şiddet kadının gelecekten umutlu oluşunu etkilemektedir. Kadınların %75 gibi büyük çoğunlunun gelecekten umutsuz olmaları söz konusudur. Özellikle orta yaş grubunun ağırlıklı olduğu kadınların %69´unun şiddet yaşamakta olduğu ve kadın hakları konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları düşünüldüğünde, gelecekten umutlu olmamaları doğaldır.

    *Parasal sorun ve Beslenme İlişkisi

    YORUM: p<0,05 olduğundan, parasal sorun ile beslenme durumu arasında ilişki yoktur olan Ho hipotezi red edilerek, ilişki olduğunu belirten H1 hipotezi kabul edilir yani; parasal sorunların beslenme üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır. Kadınların % 76´ sı beslenemediğini, % 90´ı ise çok ciddi parasal sorunlar yaşadığını belirtmiştir. Yeterli ve dengeli beslenmenin maddi olanaklar ile olan doğrusal ve güçlü ilişkisinin varlığı iktisat teorisi açısından da yeteri kadar açıktır.

    *Sağlık Güvencesi ve Sağlık Şikayeti

    YORUM: p>0,05 olduğundan sağlık güvencesi olunması ve sağlık şikayeti arasında ilişki yoktur olan Ho hipotezi kabul edilir. Aynı anda birden fazla kronik rahatsızlık yaşayan kadınların sağlık güvencelerinin olması, tamamen tedavi edilip iyileşmelerini sağlayamamakta ve dolayısıyla bir ilişki bulunamaması beklenen bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğunlukla son aşamada doktora gidiliyor olması, yaşanan evlerin sağlık koşullarının kötü olması, yeterli beslenememe gibi sorunların devam etmesi nedeniyle sağlık kurumlarının tedavilerinden olumlu sonuçlar elde edilememektedir.

    *Eşin Çalışmaması ve Parasal Sorunlar Yaşama

    YORUM: p<0,05 olduğundan, eşin çalışması ve parasal sorunlar yaşanması arasında ilişki yoktur olan Ho hipotezi red edilerek, ilişki olduğunu belirten H1 hipotezi kabul edilir. Yani; eşin çalışmaması durumu parasal sorunların yaşanması durumunu etkilemektedir. Kadınların % 90´nın çok ciddi parasal sorunlar yaşadığı ve eşi çalışmayanlar ile iş buldukça çalışanların toplamının % 49 gibi bir orana tekabül ettiği, öncelikle çözümlenmesi istenen en önemli sorunlarının işsizlik ve parasal sorunlar olduğuğunu söyleyenlerin %68 olduğu düşünüldüğünde bu ilişkinin de kuvvetli çıkması doğal bir sonuç olmaktadır.

    *Yaş ve Aile İçi Kararlarda Söz Sahibi Olma

    YORUM: p<0,05 olduğundan, yaş ve aile içi kararlarda söz sahibi olma durumu arasında arasında ilişki yoktur diyen Ho hipotezi red edilerek, ilişki olduğunu belirten H1 hipotezi kabul edilir. Yani; yaş ilerledikçe aile içi kararlarda söz sahibi olunmaktadır. Aile içi kararlarda söz sahibi olduğunu söyleyen % 32, yaş ortalaması 50 yaş ve üzeri olan %17´ lik bir gruba aittir. Bu grup aynı zamanda aile içi şiddete maruz kalmadığını söyleyen, eşiyle tutunma dönemini yaşayan kadınlardan oluşmaktadır.

    *Ev İşleri ve Çocuk Bakımında Yardımcısı Olma ve İşsiz Kalma Nedeni

    YORUM: p<0,05 olduğundan, ev işleri ve çocuk bakımında yardımcısı olma ile işsiz kalma nedeni arasında ilişki yoktur diyen diyen Ho hipotezi red edilerek, ilişki olduğunu belirten H1 hipotezi kabul edilir. Dolayısıyla; kadının ev işleri ve çocuk bakımını tek başına üstlenmesi çalışmasının önündeki engellerden biri olmaktadır. Ev işleri ve çocukların bakımı konusunda yardım almayan grup, kadınların %91´ni oluşturmaktadır. İşsizliğinin nedeni olarak çocuklara bakacak kimse olmayışını gösterenlerin oranının %21 olması, bu durumun kadınların çalışmalarının önündeki en büyük engellerden biri olduğunu göstermektedir. Özellikle büyük şehirlerde, kadınların işgücüne katılımları için verilecek mesleki eğitimler ile birlikte yuva imkanlarının arttırılması gereği de ortaya çıkmaktadır.

    *Eğitim Durumu ve Gelecekten Umutlu Olma

    YORUM: p>0,05 olduğundan, eğitim durumu ve gelecekten umutlu olma arasında ilişki yoktur biçiminde kurulan Ho hipotezi kabul edilir. Ankete katılan kadınların çoğunluğu ilkokul düzeyinde eğitime sahip ve maddi sıkıntılar çeken bir profile sahiptir, bunlar ise gelecekten umutlu olmayı açık biçimde engellemektedir.

    *Parasal Sorunlar Yaşama ve Gelecekten Umutlu Olma

    YORUM: p<0,05 olduğundan, parasal sorunlar yaşama ve gelecekten umutlu olma arasında ilişki yoktur diyen Ho hipotezi red edilerek, ilişki olduğunu belirten H1 hipotezi kabul edilir. Yaşanan parasal sorunlar kadınların gelecekten ümitli olmalarını engellemektedir. Kadınların %75´nin gelecekten beklentisi kalmamış durumdadır. Bu umutsuzluğun başlıca nedeninin, kendilerinin ve özellikle eşlerinin çalışmamasından kaynaklanan parasal sorunlar olduğu anlaşılmaktadır.

    6.3. LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ

    Lojistik regresyon analizi cevap değişkeninin kategorik ve ikili(binary) bulunduğu durumlarda neden–sonuç ilişkisi belirlemede yararlanılan bir yöntemdir. Açıklayıcı değişkenlere gore cevap değişkeninin beklenen değerleri olasılık elde edilerek risk faktörlerinin de olasılık olarak hesaplanması sağlanır. Anket verilerinde evet–hayır biçimindeki cevap sistemi araştırılmak istenen değişkeni ikili değerli bir yapıda tanımladığından, klasik regresyon analizi varsayımları sağlanamayacağından uygulanma koşulu olmayacaktır. Saha araştırmasında, şiddet görme evet–hayır biçiminde yanıtlandığından belirlenen bağımlı değişkenlerle kurulacak ilişki modeli lojistik regresyonla analiz edilerek sonuçlar yorumlanmıştır. Aile içi şiddet görme üzerinde etkili faktörler ele alınarak aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

    Tablo 31: Aile İçi Şiddet Görmeyi Açıklayan Lojistik Regresyon Analizi

    Sonuçlar incelendiğinde, ele alınan etkileyici değişkenler olan yaş, eğitim, çocuk sayısı, para sorunu, eş işsizliği değişkenlerinin sig. değerlerinin 0,05 değerinden küçük çıkması nedeniyle aile içi şiddet görme üzerinde etkili ve önemli olduğu anlaşılmıştır. B sütunundaki işaretler ilişkinin yönünü göstermektedir. Exp(B) değeri Odds Oranı değerini(OR) vermektedir.Odds oranı olma ihtimalinin olmamama ihtimaline oranı olarak tanımlanır. Lojistik katsayı B, diğer değişkenler sabit kalmak şartıyla etkileyici değişkenlerdeki bir birimlik artış/azalış ile ilişkili log odds değerindeki değişmeyi vermektedir. Bu model sonuçlarına göre; yaş 1 br. artarsa şiddet görme olasılığı %156 artmakta, eğitim düzeyi arttıkça şiddet görme %81 azalmakta, çocuk sayısı arttıkça şiddet görme %117 artmakta, para sorunu 1 br. arttıkça şiddet görme %69 artmakta ve eşin işsiz kalışı arttıkça şiddet görme %100 artmaktadır.1´den büyük OR değerleri katsayı önemli ise, etkenin önemli bir risk faktörü olduğu yorumunu yaptırır. Bu sonuçlarda yaş, çocuk sayısı, eş işsizliği değişkenlerinin aile şiddette ilk üç sıradaki önemli risk faktörleri olduğu anlaşılmıştır. Modelin genel anlamlılığının testinde ki–kare değeri kullanılmıştır. Ki–kare değeri 30,739 çıkarak p=0,005 olduğundan sabit katsayı hariç tüm katsayılarının anlamlı olduğunu anlaşılmıştır.

    İkinci Lojistik regresyon analizi gelecekten umutlu olmayı etkileyen faktörler için yapılmıştır. Etkileyici faktörler olarak yaş eğitim durumu sağlık şikayeti parasal sorun ve şiddet görme olarak belirlenmiştir.

    Tablo 32: Gelecekten Umutlu Olmayı Açıklayan Lojistik Regresyon Analizi

    Gelecekten umutlu olma üzerinde etkili olduğu düşünülen yaş eğitim sağlık sorunu olma parasal sorun şiddet görme değişkenleri sig. değerleri 0,05 den küçük olduğu için istatistiksel olarak anlamlı ve önemli çıkmıştır. Yaş ilerledikçe gelecekten umutlu olma %87 azalmakta, eğitim düzeyi arttıkça umutlu olma ihtimali %103 artmakta, sağlık sorunları arttıkça umutlu olma ihtimali %99 azalmakta, parasal sorunlar arttıkça gelecekten umutlu olma %23 azalmakta, aile içi şiddet arttıkça gelecekten umutlu olma %39 azalmaktadır. Umutlu olmayı etkileyen önemli faktörler eğitim sağlık ve sonraki sırada yaş olarak belirlenmiştir. Paranın ilk sırada yer almayışı sağlığın daha önemli olduğunu düşünmelerinin ve eğitimin de nasılsa para kazandıracağını bilmelerine bağlanabilir. Modelin ki–kare değeri 23,985 ve p=0,02 çıkarak model katsayılarının anlamlı ve önemli olduğu kanıtlanmıştır.

    6.4. MANOVA DEĞERLENDİRMELERİ

    Sorulara verilen yanıtlar açısından grupların farklılık gösterip göstermediğinin analizi MANOVA ile yapılmıştır. Saha çalışmasında önemli olduğu düşünülen gruplar belirlenerek cevapları aynı bakış açısı altında verip vermediği belirlenmeye çalışılmıştır.

    Tablo 33: Yaş Açısından Farklılığın Sınanmasında MANOVA sonuçları

    sig.(p) değeri<0,05 olduğundan yaş etkeninin sorulara verilen yanıtlarda farklılık yarattığını belirten H1 hipotezi kabul edilmiştir. Dolayısıyla kadınlar yaşa bağlı olarak farklı bakış açısı altında cevap vermişlerdir. Hangi sorulara farklı cevap verildiğinin belirlenmesi için Tukey Testi yapılmıştır. Bu test sonucunda; sağlık şikayeti, aile içi şiddet görme, aile içi kararlarda söz sahibi olma, gelecekten umutlu olma, ülkede değişmesi istenilen şeyler, şu an çözümlemesini istenilen en önemli sorun başlıklı sorulara yaş değiştikçe farklı cevaplar verildiği anlaşılmıştır.

    Tablo 34: Eğitim Açısından Farklılığın Sınanmasında MANOVA sonuçları

    Sig. değeri 0,05 değerinden büyük olduğu için eğitim açısından cevapların farklılık göstermediğini belirten Ho hipotezi kabul edilmiştir. Ankete katılan arasında eğitim düzeyi açısından farklılık olmadığından dolayısıyla; yanıtlar aynı bakış açısı altında verilmiştir. Anketin sıklık dağılım tabloları analizinde yaş faktörünün birçok cevapta farklılık yarattığı, eğitim düzeyinin ise hemen hemen aynı cevapları oluşturduğu daha net görülmüştür. Birbiriyle benzer sorunlar sorunlar yaşayan bu kadınların birbirinden farklı gruplaşmasını yaratan yaş etmeninin olduğunu, eğitimin aynı düzeyde seyretmesi nedeniyle bir farklı grup yaratmadığı anlaşılmıştır.

    Tablo 36: Çocuk Sayısı Açısından Farklılığın Sınanmasında MANOVA sonuçları

    Sig. değeri 0,05 değerinden büyük olduğu için, çocuk sayısının cevplarda farklılık yaratmadığını belirten Ho hipotezi kabul edilerek, aynı bakış açısı altında cevap verildiği anlaşılmıştır. Çocuk sayısı ve eğitim düzeyi görüşülen kadınlarda çok farklılık göstermediği için aşağı yukarı hepsi aynı konumda olduğu için cevaplardaki bakış açısıda farklı çıkmamıştır.

    Ankete katılan kadınların ayırıcı faktörü yaş etmenine bağlı olarak belirlenmiştir.

    SONUÇ VE ÖNERİLER

    Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, toplumsal kalkınma sürecinin en önemli göstergelerinden biri olan demokrasinin geliştirilmesi ve insan haklarının korunması bağlamında, eğitim düzeyi düşük, mesleği olmayan, dolayısı ile işsiz olan, yaşanan parasal sorunlarla bağlantılı olarak aile içi şiddete maruz kalan, insan hakları, kadın hakları ve vatandaşlık bilgisi konusunda yeteri kadar bilinçli olmayan kadınlara yönelik saha araştırmalarının önemi büyüktür. Kadıköy Belediyesi Aile Danışma Merkezleri´nde yürütülen “İnsanca Yaşam Projesi” nin kadın saha araştırması da söz konusu toplumsal kalkınma sürecinde durum tespiti açısından önemli bir örnektir. Bu bağlamda araştırmanın hedefi olan söz konusu “taban kadın” tanımına uygun bireylerin, içinde bulunduğu olumsuz koşulların, beklentilerinin ve çözüm önerilerinin neler olabileceği, 100 kişilik örneklem grubun analizi sonucunda belirlenmeye çalışılmıştır. Buna göre öncelikle anketten çıkartılan bulgular, analizler ve odak grup toplantılarından edinilen bilgiler ile Türkiye´deki genel istatistiklerden hareketle, mesleki eğiitm ve istihdam sorunları, parasal sorunlar, sağlık sorunları, aile içi şiddet sorunları, gelecekten beklentileri başlıkları altında bir durum değerlendirmesi yapılmış, ilgili sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.

    Durum Analizi

    Mesleki Eğitim ve İstihdam Sorunları: Görüşülen kadınların %40´ı hiç okula gitmemiş ve %39´u ilk okul mezunu durumdadır. Yeterli eğitimi alamamış bu kadınların %83´ü evlidir ve %86´sı iki ve üzeri çocuk sahibidir ve okul çağında çocukları vardır. Görüşülen 100 kadın hiç bir şekilde çalışmamaktadır; bunun nedeni olarak, %35´i eğitim eksikliğini, %21´i çocuklara bakacak güvenilir birinin olmadığını öne sürmüştür. Yapılan ki–kare analizlerinden de eğitim düzeyi ve çocuk sayısının işsiz kalma nedenlerini oluşturduğu anlaşılmıştır. Buradan anlaşılmaktadır ki, taban kadın olarak adlandırılan bu kadınlar, genel olarak eğitim düzeyi son derece düşük, herhangi bir mesleği olmayan, ev yönetimi ve çocuk bakımı şeklindeki üretimleri işgücü istatistiklerine dahil edilmeyen ev kadını olarak nitelendirilen kadınlardan oluşmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye´de kadınların %65´i ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Özellikle göç, kadınları ücretsiz aile işçisi statüsünden çıkarıp ev kadınlığı statüsüne itmiştir. İşgücüne katılım oranı evlilik sonrası ev işleri ve çocuk doğurma gibi nedenlerle düşmektedir. Dolayısıyla bu kadınlar, ekonominin taleplerine uygun olmayan, mesleki beceri ve eğitimden yoksun, düşük ücretli işlere ve informal sektörde çalışmaya mecbur bırakılan işgücü özelliklerine sahiptirler. 1989 dan bu yana da okur–yazar olmayan, ilkokul terk veya mezun kadınların kadın işgücü içindeki oranları düşmüştür.

    Parasal Sorunlar: Bu kadınların %90´ı ciddi anlamda parasal sorun yaşamaktadır. Zaten %99´unun memleketi ile ekonomik bağı yoktur, %49´unun eşi çalışmamakta veya düzensiz iş hayatı olmakta, geri kalan çalışan ise inşaat işçisi gibi vasıfsız ve süreklilik göstermeyen iş gücüne dayalı işlerde, düşük ücretle çalışmaktadır. Ayrıca yaşanan parasal sorunlara bağlı olarak %76 oranında yetersiz beslenme söz konusudur.

    Sağlık Sorunları: Bu kadınların %93 gibi ciddi bir oranının çeşitli sağlık sorunları vardır. Bu kadınlardan %17´si zaten parasal yetersizliklerden dolayı herhangi bir sağlık kurumuna gidememektedir. Özellikle kadın hastalıkları ve depresyon oranlarının yüksekliği, doğum oranlarının yüksekliği ve aile içi sorunların varlığı ile ilgili gözükmektedir.

    Aile İçi Şiddet Sorunları: Kadınların %72´si eşinin işsiz kaldığı dönemlerde evde huzursuzluk olduğunu belirtmiştir. %69´u ise aile içi şiddet görmektedir. Bu kadınların %65´i hiçbir şekilde kanuni haklarını bilmediğini, bilse dahi yuvasının yıkılmaması için sessiz kalacağını beyan etmiştir. Aile içi şiddetin nedeni sorulduğunda %47´si parasal sorun demiştir. Bu kadınların %68´i aile içi kararlarda söz sahibi değildir. %75´i gelecekten umutlu değildir.

    Gelecekten Beklentiler: En önemli sorunlarının parasal ve sağlık sorunları olduğunu belirten kadınlar, bu durumun sorumlusu olarak siyasetçileri görmekte ve devletin bu durumu düzeltebileceğine inandıklarını dile getirmektedirler. Yapılan ki–kare analizleri sonucunda; eşi çalışmayan, parasal sorun yaşayan, eğitim durumu yetersiz olan, aile içi şiddet gören kadınların gelecekten umutsuz olduğu anlaşılmaktadır. Daha detaylı ilişki analiz için uygulanan lojistik regresyon sonucunda, gelecekten umutlu olmayı, yaş, eğitim düzeyi, sağlık, para ve aile içi şiddet görme etkilemektedir. Bunlar içinde en yüksek etkileyicilik oranı, eğitim ve sağlık olarak belirlenmiştir. Aile içi şiddeti etkileyen faktörlerden yaş, çocuk sayısı, eş işsizliği sıralamada ilk üç olarak elde edilmiştir.

    Çözüm Önerileri

    Mesleki Eğitim ve İstihdam Sorunları: Gerek kadınlara yönelik yapılan anket çalışmasından edinilen bulgulardan gerekse yapılan odak görüşmelerde kadınların beklentilerinden anlaşılmıştır ki; kadınların mesleki eğitim almaları halinde iş fırsatlarını arttırmak ve ücretleri olumlu yönde etkilemek mümkün gözükmektedir. Bu konuda öncelikle kadınlar, bir iş yapabilecek düzeyde eğitilebilir ya da mesleki eğitimleri için beceri kursları verilebilir. Zira odak grup toplantılarında da kadınlar iş imkanı sağlayacak takı tasarımı, tahta boyama gibi el becerilerine yönelik kurslar ile çocuk ve hasta bakımı, terzilik, aşçılık gibi alanlarda kurslar verilmesini istemişlerdir. Bu bağlamda, kadınların evden çıkarak çalışmalarını sağlayacak şekilde, ADM´ ler bünyesinde açılacak kurslar ile çalışan kadınların en çok ihtiyaç duydukları çocuk ve yaşlı bakımı, ev bakımı, yemek pişirme gibi hizmetler yine kadınların istihdamı ile sağlanabilir. Bu konuda ilgili beldede yeralan, faaliyeti itibariyle iş imkanı yaratabilecek temizlik, çocuk ve hasta bakımı firmalarından ve Türkiye İş Kurumu´nun ilgili biriminden de yardım istenebilir. Böylece hem çocukları veya ev işleri dolayısıyla çalışamayan kadınlar istihdam edilebilir hem de mesleki becerisi olmadığı için iş bulamayan kadınlara istihdam alanları yaratılabilir. Ayrıca ekonominin talep ettiği alanlarda verilecek kursların önemi de ortadadır. Kadınların üretecekleri takılar, el işleri, giysi gibi malların, ADM´ ler bünyesinde açılacak mini butikler, halk pazarlarında açılacak tezgahlar ya da dernek–vakıf, okul aile birlikleri vasıtasıyla kurulacak ortamlarda pazarlanması sağlanabilir. Böylece mesleki becerisi olan kadınların, bir yandan yedek işgücü görülmelerine engel olacak şekilde istihdam güvencesi sağlanmış olurken, öte yandan da vasıfsız olmalarının önüne geçilerek görece daha yüksek ücret elde etmelerine yardım edilmiş olunacaktır. Okuma–yazma bilmeyenlerin oranı düşünüldüğünde ve ADM´ler bünyesindeki okuma–yazma kurslarına katılan kadınların memnuniyetleri göz önüne alındığında bu kursların devamlılığının önemi anlaşılmaktadır. Kadınlar bu sayede en temel hak olan okuma–yazma hakkını elde edebilmekte, buna bağlı diğer “insanca yaşam” haklarından da haberdar olma şansları söz konusu olmaktadır.

    Parasal Sorunlar: Gerek kadınlarla gerekse ADM personeli ile yapılan görüşmelerden de anlaşılmıştır ki; en acil sorunların başında, yaşanan parasal sorunlara bağlı olarak maddi yardım talebinin fazlalığı gelmektedir. Bu talepler, özellikle kömür–yiyecek–para yardımı, çocuklara burs, kırtasiye yardımı gibi maddi taleplerdir. Bu konuda belediyenin imkanları, beldedeki özel sektör ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından sağlanacak yardımlar kullanılabilir. Belediyenin imkanlarının sınırlı olduğu gerçeği göz önüne alındığında, özellikle çocuklara burs ve kırtasiye yardımında çeşitli dernekler harekete geçirilebilir. Daha önce ADM´ler bünyesinde, kız çocuklarının okutulmasını da teşvik etmek üzere başlatılan okul bursu uygulaması medya ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla düzenlenecek yeni kampanyalarla çoğaltılabilir. Ayrıca yine ADM´ lerde özellikle üniversiteli genç gönüllülerden oluşturulacak bir grup tarafından yaz okulları düzenlenerek çocukların okul derslerine yardımcı olunabilir. Yaşanan parasal sorunlar önemli ölçüde kadınların eşlerinin çalışmaması ya da düzenli bir işte çalışıyor olmamalarından da kaynaklanmaktadır. Ancak hedef kitlenin kadınlardan oluşması ve işsizliğin Türkiye genelinde tartışılması gereken makroekonomik bir sorun olması dolayısı ile ADM´ler özelinde eşlerin istihdamı sorununun çözülemeyeceği açıktır. Ayrıca parasal sorunlar göçün en önemli etkeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Göçün engellenmesi ise bir kalkınma sorundur ve ancak belediyelerin de katkıda bulunacağı devlet politikası ile çözülebilir.

    Sağlık Sorunları: Kadınların neredeyse hepsi psikolojik sorunların yanısıra fiziksel olarak birden fazla hastalıkla mücadele etmektedir. ADM´leri öğrendikleri süreden bu yana ise özellikle psikolojik destek için bu merkezleri tercih etmektedirler. Kadınlar ADM´lerin sağlık hizmeti kolunun gelişmesini ve doktor sayısının arttırılmasını talep etmektedirler. Yöneticiler de yeni binalar açılması, sağlık hizmetlerinin daha genişletilerek uzman doktorlardan sağlık hizmeti verilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Bu bağlamda, ADM´ ler bünyesinde açılacak ya da genişletilecek sağlık birimlerinde uzman gönüllü doktorlar ile kadınların sağlık şikayetleri büyük oranda çözülebilecektir. Ayrıca özellikle evden çıkma şansı düşük olan, sosyalleşememiş, her şeyden önce şiddete maruz kalan bu kadınların yaşadıkları şikayetlerin başında gelen depresyondan kurtulmaları, ADM´ lerde açılacak bu birimlerde düzenli olarak çalışacak gönüllü psikologların sayılarının artmasına bağlıdır. Bunu dışında kadınlar depresyonla mücadele etmenin önemi ve psikolojik destek almanın gereği konusunda bilgilendirilebilirler.

    Aile İçi Şiddet Sorunları: Yapılan çalışmada kadınların, aile içi şiddetin eş işsizliğine bağlı parasal sorunlardan kaynaklandığını dile getirmiş olmalarına karşın, odak toplantılarında kadınların, ADM´ler sayesinde aile içi şiddet durumunda ne yapacaklarını öğrendikleri, kendilerine olan güvenlerinin arttığı, haklarını nasıl arayacaklarını öğrendikleri anlaşılmıştır. Ev içinde eşlerine karşı kendilerini savundukları öğrenilmiştir. Buradan da anlaşılmaktadır ki ADM´ lerin asli fonksiyonlarının başında, aile içi şiddete karşı kadınların haklarının öğretilmesi noktasında bilgilendirilmesine yönelik seminerlerin yaygınlaşarak devam etmesi gerekmektedir. Ayrıca erkeklerin de bu konuda eğitilmeleri ve kadın hakları konusunda bilinçlendirilmelerine yönelik seminerler verilmesi doğru olacaktır. Çünkü şiddet karşısında kadının ne yapması gerektiği konusunda bilgilendirilmesinden daha çok, erkeğin şiddete başvurmasını engelleyecek şekilde bilinçlendirmesi önemlidir. Bu konuda ADM´ ler, aile içi şiddete karşı seslerini duyurma anlamında, söz konusu kadınların da katılımıyla yazılı ve görsel medyadan, ilgili sivil toplum kuruluşlarından yardım alabilirler.

    Gelecekten Beklentiler: Kadınların gelecekten umutsuz olmalarının en büyük nedeni olarak gösterdikleri, parasal sorunlar ve aile içi şiddet sorunlarının ortadan kaldırılması için yapılacak mesleki eğitim kursları ve yaratılacak istidam alanları ile kadın hakları konusunda erkeklerin de dahil olduğu seminerler ve yapılacak duyurular, söz konusu umutsuzluğun azalmasına katkıda bulunacaktır. Bu noktada ADM´ lerin yaratacakları sosyal alanların önemi büyüktür. Sık sık ADM´ler bünyesinde yapılacak gönüllü toplantılar ile olumlu örnekleri yaşamaya başlayan kadınların deneyimleri ile sorunları devam eden kadınlar bir araya getirilebilir, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma ortamları yaratılarak kadınların kendilerine güvenmelerine yardımcı olunabilir, böylece geleceğe daha umutla bakmaları sağlanabilir. Yerel ve Türkiye genelinde yazılı ve görsel medyada olumlu örneklerin deneyimlerine geniş yer verilebilir, bu konuda neler yapabilecekleri birincil ağızlardan gösterilerek, söz konusu kadınlara yalnız olmadıkları hissettirilebilir

     

     

    Duyuru Arşivi

  • KARADAL HELVADERE'YE ADAY
  • ŞİMŞEK'İN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
  • OSMAN YILMAZ'IN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
  • OSMAN YILMAZ'IN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
  • ASALIN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
  • Turan YALDIR ''İYİ'' GİDİYOR
  • ABD Büyükelçiliği Hibe Programı
  • REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI 81 İLDE PROJE BEKLİYOR
  • KOBİLERE PİRİM,VERGİ VE ÜCRET DESTEĞİ
  • ESNAFA MÜJDE
  • Kadın Girişimcilere yönelik para ödüllü yarışma
  • GENÇ ÇİFTÇİ 2018 HİBE DESTEKLERİ
  • DIŞ TİCARET DANIŞMANLIĞI
  • 300 KOYUN KREDİSİ DETAYLARI ….
  • HER AİLEYE 300 KOYUN....
  • AYÇİÇEK YAĞI SATIŞ DANIŞMANLIĞI
  • CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI
  • NED HİBE PROGRAMINDAN STK'LARA DESTEK
  • COSME Programından KOBİLERE 350.Bin EURO DESTEK
  • KÜÇÜK HAYVANCILIK İŞLETMELERİNE 100 .000 TL KREDİ GELİYOR...
  • KOSGEB Laboratuvar Hizmetleri Desteği
  • KOSGEB KREDİ FAİZ DESTEĞİ
  • KOSGEB Stratejik Ürün Destek Programı
  • KOSGEB TEKNOPAZAR - Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı
  • KOSGEB Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı
  • KOSGEB Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı
  • Tematik Proje Destek Programı
  • KOBİ TEKNOYATIRIM - KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı
  • ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI
  • AR-GE İNOVASYON DESTEK PROGRAMI
  • KOBİGEL-KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI
  • KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI
  • KOSGEB İŞBİRLİĞİ-GÜÇBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI
  • KOSGEB GENEL DESTEK PROGRAMI
  • KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI
  • (KOSGEB): Proje başına 5 milyon TL'ye kadar destek sağlayan Stratejik Ürün Destek Programı, ilk çağrı dönemi: 1 Ocak - 31 Mart 2018
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Verimlilik Artırıcı Proje desteği 2017 yılı 2. Çağrısı
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı): Tarımsal Ar-Ge Destek Programı
  • DAP-GAP-KOP-DOKAP BÖLGELERİNDE HAYVANCILIĞA %50 HİBE DESTEĞİ
  • Erasmus+ 2018 Yılına Ait Teklif Çağrısı
  • Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme Hibe Programı Teklif Çağrısı
  • TARIMSAL SULAMA SİSTEMLERİ DESTEĞİ BAŞLADI
  • GENÇ ÇİFTÇİ DESTEKLERİ TEKRAR AÇIKLANDI
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK) İÇİN DESTEKLER BAŞLADI
  • 12 AY ÖDEMESİZ 50.000 TL KREDİ
  • 2016-2027 YATIRIMLARDA CAZİBE MERKEZLİ İLLER AÇIKLANDI
  • CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMININ UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA KARAR
  • KOBİLERE KOSGEB'DEN 50.000 TL İŞLETME SERMAYESİ
  • KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARINI DESTEKLEME PROGRAMI SON BAŞVURU 30 ARALIK 2016
  • KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARINI DESTEKLEME PROGRAMI SON BAŞVURU 30 ARALIK 2016
  • KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARINI DESTEKLEME PROGRAMI SON BAŞVURU 30 ARALIK 2016
  • GİRİŞİMCİLİK KURSLARI VE BAŞLAMA TARİHLERİ-81 İL-
  • AKSARAY'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • KOBİ Proje Destek Programı
  • KOSGEB Acil Kredi Faiz Desteği
  • KOSGEB Kredi Faiz Desteği
  • TEKNOPAZAR - Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı
  • KOSGEB GENEL DESTEK PROGRAMI
  • KOSGEB GENEL DESTEK PROGRAMI
  • KOSGEB'den Üretime Dev Katkı “2016 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği”
  • KOSGEB'ten Acil Kredi Faiz Desteği
  • TEKNOPAZAR - Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı
  • AKSARAY'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ
  • ZİRAAT BANKASINDAN GENÇ ÇİFTÇİLERE KREDİ
  • DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ 14 MAYIS
  • ÇİFTÇİLERİN ALACAĞI TARIMSAL DESTEKLER BELİRLENDİ
  • Bireysel Sulama Sistemlerine Büyük Destek
  • 18 ila 40 yaş arası Genç Çiftçilere yönelik proje desteği, son başvuru tarihi: 12.05.2016
  • OSMANİYE 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • KARABÜK 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • IĞDIR 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ARDAHAN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • BARTIN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • BATMAN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • AKSARAY 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • VAN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • UŞAK 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ŞANLIURFA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • TRABZON 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • TOKAT 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • TEKİRDAĞ 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • SİVAS 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • SİİRT 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • SAMSUN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • SAKARYA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • NEVŞEHİR 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • MUŞ 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • MUĞLA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • MARDİN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • KAHRAMANMARAŞ 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • MANİSA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • MALATYA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • KÜTAHYA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • KONYA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • KOCAELİ 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • KIRŞEHİR 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • KIRKLARELİ 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • KAYSERİ 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • İZMİR 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • İSTANBUL 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • İSTANBUL 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • MERSİN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ISPARTA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • HATAY 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • HAKKARİ 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • GAZİANTEP 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ESKİŞEHİR 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ERZURUM 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ERZİNCAN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • EDİRNE 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • DİYARBAKIR 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • DENİZLİ 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ÇANAKKALE 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • BURSA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • BURDUR 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • BİTLİS 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • BİNGÖL 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • BİLECİK 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • BALIKESİR 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • AYDIN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ARTVİN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ANTALYA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ANKARA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • AMASYA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • AFYONKARAHİSAR 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ADIYAMAN 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ADANA 2016 GİRİŞİMCİLİK EĞİRTİMLERİ
  • 1513 - Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı
  • 1602 - TÜBİTAK Patent Destek Programı
  • 1514 - Girişim Sermayesi Destekleme Programı (GİSDEP)
  • 1601 - Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik D.P.
  • 1007-Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı
  • 1515 - Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı
  • 1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı
  • 1511 - TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik P. D. P.
  • 1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
  • 1503 - Proje Pazarları Destekleme Programı
  • 1501 - TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
  • 1512 - Teknogirişim Sermaye Desteği Programı (BiGG)
  • 2016 YILI SÜBVANSİYONLU TARIMSAL KREDİ FAİZ ORANLARI
  • SEKTÖREL ORTAK AKIL TOPLANTISINDA BAKAN ÇELİK’TEN ET VE SÜT SEKTÖRLERİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
  • BELGELENDİRMEYE %100 DESTEK KOSGEBDEN
  • GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ VE BİLİNMESİ GEREKENLER
  • PROJENİ YAP,30 BİNİ KAP GENÇ ÇİFTÇİ…
  • GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ (ŞUBAT-MART-NİSAN...) BAŞLAYACAK İLLER
  • Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı
  • EFEMPROJE ARAZİ ÇALIŞMALARI
  • Kariyerlerine Yeni Başlayan Doktoralı Bilim İnsanlarına yönelik proje teklif çağrısı
  • AHİLER KALKINMA AJANSI 2016 KOBİ GELİŞTİRME MALİ DESTEK PROGRAMI AKSARAY'DA TANITILDI
  • Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı
  • Jean Monnet Burs Programı 2016-2017 Akademik Yılı Başvuruları Başladı!
  • BESİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ
  • GENÇ YEŞİLAY MALİ DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI
  • T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), 2016 yılı mali destek programlarını ilan etmiştir
  • MANUNET II İmalat Teknolojileri Ar-Ge Projeleri Çağrısı Açıldı
  • HİBE DESTEĞİNİ KİMLER VERİYOR?
  • Çukurova Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destek Programları İlan Edildi
  • TÜRKİYE'NİN 2014-2020 YILLARI ARASINDA KATILIM SAĞLAYACAĞI PROGRAMLAR
  • ERASMUS MERKEZİ FAALİYETLER
  • ERASMUS+ GENÇLİK PROGRAMI
  • ERASMUS+ YETİŞKİN EĞİTİMİ PROGRAMI
  • ERASMUS+ LEONARDO DA VİNCİ PROGRAMI
  • ERASMUS +ERASMUS PROGRAMI
  • ERASMUS OKUL EĞİTİMİ PROGRAMI
  • DUYURU: Erasmus Mundus Ortak Master Programları
  • AÇIK HİBE PROGRAMLARI
  • BAŞARININ GURURUNU YAŞAMAYA DEVAM EDİYORUZ...
  • PARANIZA SAHİP OLUN....
  • ERA-NET SusAn (European Research Area on Sustainable Animal Production Systems) Projesi
  • İSTANBUL KALKINMA AJANSI 2016 YILI MALİ DESTEKLERİ AÇIKLANDI
  • KENDİ İŞİNİ KURANLARA 50.000 TL HİBE DESTEĞİ ve 100.000 TL SIFIR FAİZLİ İŞLETME DESTEĞİ
  • TÜBİTAK'TAN 23 ÇAĞRI BİRDEN...
  • IPARD II kapsamında 3 Milyar 440 Milyon lira hibe desteği sağlayacak
  • TGSD (TENOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ)
  • Engellilere Yönelik Hibe Desteği İçin İŞKUR Projelerinizi Bekliyor
  • AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı
  • “KOSGEB’den KOBİ’lerin Kurumsallaşma ve Markalaşma Projeleri 55 Milyon TL’lik destek…”
  • TKDK DAN ENERJİYE HİBE DESTEĞİ,DESTEK ORANLARI...
  • KONNECT Dolaşım Çağrısı Açıldı
  • GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLAYACAK İLLER
  • İstihdam ve Sosyal Yenilik (EaSI) Programı Sosyal Hizmetler Alanında Reformları Destekleyen Sosyal Politika Yenilikleri Teklif Çağrısı Yayımlandı
  • IPARD II ile hibe oranlarımız artıyor, destek alanlarımız genişliyor
  • 2015 Yılı Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Programı
  • 2015 Yılı Yılboyu Hızlı Destek Programı Son Başvuru 15 Kasım
  • Türkiye-Birleşik Krallık “İşbirliği ve Öncelikli Alanlarla İlgili Etkinlik Düzenleme Desteği Programı” Çağrısı Açıldı
  • Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı 1. Dönem Teknik Destek Programı
  • Toplum Gönüllüleri Genç Kadın Fonu Hibe Proje Çağrısı
  • 2015/16 NO'LU TEBLİĞ (10.ETAP ) KAPSAMINDA EKONOMİK YATIRIMLAR DEĞERLENDİRME SONUÇLARI
  • Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi Kapsamında 390 Avro’ya Kadar Destek
  • Hayvancılık Yatırımları Hibe Desteği
  • AB COSME PROGRAMI (Büyüme amaçlı özkaynak desteği ve kredi garanti desteği proje teklifi)
  • İş Kurmak isteyen Engelli Girişimciler ile Engelli İstihdamına yönelik
  • MARDİN-BATMAN-SİİRT-ŞIRNAK İLLERİ MEYVECİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI
  • BAĞIMLILIKLA MÜCADELE MALİ DESTEK PROGRAMI
  • Genç Yeşilay Mali Destek Programı Başvuruları Başladı
  • Yenilenebilir Enerji, Enerji Verimliliği, Atıktan Enerji Üretimi ile Su Verimliliği alanlarında Ödül Yarışması ve Girişim Hızlandırma Programı
  • AKINPARK PROJESİ DÜZCE'DE HAYATA GEÇİYOR
  • 1601 - TÜBİTAK YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ALANLARINDA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK DESTEK PROGRAMI
  • KOSGEB Kurumsallaşma ve Markalaşma konularına yönelik KOBİ Proje Destek Programı son başvuru tarihi 10.04.2015'e uzatıldı! (KOBİlerin dikkatine!)
  • KOBİLERE DESTEK VEREN KURUM/KURULUŞLAR
  • AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu-IV Projesinin Üçüncü Grup Hibe Programları Teklif Çağrısı Yayınlandı
  • GİRİŞİMCİ....
  • KOBİ’LERE KURUMSALLAŞMA VE MARKALAŞMADA KOSGEB DESTEĞİ
  • KALKINMA AJANSLARI MALİ DESTEK PROGRAMLARI GÜNCEL HİBE DESTEKLERİ
  • South Asia Women’s Fund Small Grants Programme
  • OAK Foundation - Resilience in Children Exposed to Sexual Abuse and Sexual Exploitation
  • European Partnership with Municipalities
  • Civil Society Organizations in Development
  • Support to in-country Civil Society Actors in Conflict Prevention, Peace-building, Crisis Preparedness
  • AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Çevre Hibe Programı
  • AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Enerji Hibe Programı
  • AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı
  • AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Eğitim Hibe Programı
  • AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Hibe Programı
  • AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV İş Kurma Hakkı ve Hizmet Sunumu Serbestisi Hibe Programı
  • FINISH Projesi ve Mali Destek Programı
  • Avrupa Birliği'nden Çevre, Enerji, Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programları
  • TKDK ile En Kapsamlı Kırsal Kalkınma Hamlesi
  • 2015 YILI TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ
  • “CLUSTER GO INTERNATIONAL” Proje Teklif Çağrısı
  • 2015 İnsan Hakları Araştırmaları Hibe Programı
  • “Cluster Go International” Proje Teklif Çağrısı
  • İngiltere Büyükelçiliği Avrupa’yı Birleştirme Program Fonu Teklif Çağrısı
  • Jean Monnet Burs Programı 2015-2016 akademik yılı başvuruları başladı!
  • KIRSAL KALKINMAYA 3 MİLYAR TL KAYNAK
  • KÜRESEL ENERJİ SİSTEMİNDE DÖNÜŞÜM
  • DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ NEDİR?
  • DOĞRUDAN FİNANSMAN DESTEĞİ NEDİR?
  • MALİ DESTEK (HİBE) NEDİR?
  • Güneş Enerjisi Ar-Ge Projeleri 2015 Yılı Çağrısı Açıldı
  • TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ
  • 2015 YILI MALİ DESTEK PROGRAMINI AÇIKLAYAN KALKINMA AJANSLARI
  • KUBER GAYRİMENKUL TÜM İLLERE FRANCHISING BAYİLİĞİ VERECEK
  • Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı Proje Başvuruları
  • ORAN KALKINMA AJANSI 2015 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI BAŞVURULARI BAŞLADI
  • GİRİŞİMCİLİK KURSLARI 2015
  • LOCAEL DEVELOPMENT AND FINANCE CONGRESS
  • ARAMIZA HOŞGELDİN.....
  • MEVKA (MEVLANA KALKINMA AJANSI) 2015 MALİ DESTEK PROGRAMI AÇIKLANDI
  • İSTANBUL KALKINMA AJANSI 2015 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI AÇIKLANDI
  • IPA: 2014’de Batı Balkanlar ve Türkiye’deki reformları desteklemek üzere 2 milyar €’luk paket
  • İngiltere Büyükelçiliği 2015 - 2016 Refah Fonu Programı
  • Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı Açılıyor
  • Adıyaman Yenilenebilir Enerji Zirvesi (AYEZ 2014)
  • KOBİ'LERE ÖZEL FRANSIZ KALKINMA AJANSI-TEB KREDİSİ
  • GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSININ 2014-2015 DESTEKLERİ YOLDA
  • Bilim Merkezi Sergilerinin Tasarımı ve Prototiplerinin Geliştirilmesi Çağrısı Açıldı
  • TÜBİTAK - AB 7. Çerçeve Programı CHIST-ERA II Projesi 2014 Çağrısı
  • Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı - 1. Anadolu Çizgi Film (Animasyon) Yarışması
  • Üniversite – Sanayi İşbirliği Destek Programı
  • İinsanların kısa sürede besleyici, basit, sağlıklı ürünler tüketme ihtiyacına cevap verecek 18 girişim önerisi
  • Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Çağrısı Açıldı
  • IPARD PROGRAMI’NDA 13. BAŞVURU ÇAĞRI İLANINDAN İTİBAREN UYGULANACAK DEĞİŞİKLİKLER
  • TKDK-IPARD 13.ÇAĞRI İLANI YAYINLANDI
  • Erasmus Mundus Göç ve Kültürlerarası İlişkiler Avrupa Master Programı
  • KOSGEB GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ DÜZENLENECEK İLLER
  • TKDK 13.ÇAĞRI DESTEKLERİ KASIM AYINDA START ALACAK
  • Enerji Verimliliğine İlişkin Yatırım Teşvikleri
  • GİRİŞİMCİLİK ANALİZİ
  • YF SULTANOĞLU İNŞAAT-BOYA KAYSERİ'DE YATIRIMLARINA DEVAM EDİYOR
  • DOĞU MARMARA'DA (Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Yalova) YATIRIM İÇİN 17 NEDEN...
  • Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı (TEKNOYATIRIM) Başvuruları Başlamıştır
  • 4.TET Ar-Ge Proje Pazarı Duyurusu
  • Kalkınma Ajanslarının Kaynakları ve İmkânları Artırılacak
  • Güney Marmara Bölgesi Rüzgâr Enerjisinde Birinci
  • AB KIRSAL KALKINMA HİBELERİNE YÖNELİK KREDİ ERİŞİM İMKÂNLARI ARTTIRILIYOR
  • Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi II Operasyonu İçin Hibe Program
  • SEDEF BEBE YENİ ATILIMLAR İÇİN HAZIR
  • Avustralya Büyükelçiliği Doğrudan Yardım Programı 2014
  • ŞEYH ŞAMİL PİDE ATILIMLARINA DEVAM EDİYOR
  • IPARD-TKDK HİBE DESTEKLERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
  • ACN ÇELİK YAPI SİSTEMLERİ HİZMETTE SINIR TANIMIYOR...
  • eFeMPROJE KAZANDIRMAYA DEVAM EDİYOR...
  • EGE EMİRSAN GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ HIZLA GELİŞİYOR
  • TÜBİTAK 3 Farklı Program İle Proje ve İşbirliklerinizi Destekliyor!
  • Kadın Girişimciliğini Teşvik Etmeyi Amaçlayan “İş Hayatında Kadın Programı”
  • İŞİMİ KURUYORUM KREDİ PROGRAMI
  • Girişimcilik Eğitim Ağı Kurana AB Programı COSME’den 350.000 Avro Hibe!
  • KOBİ'lere Teminat Kolaylığı
  • Gençlik Alanında Kapasite Geliştirme Faaliyeti Başvuru Çağrısı
  • İklim Değişikliği, Çevre, Kaynak Verimliliği, Ham Maddeler Hibe Destekleri
  • Akıllı, Temiz ve Entegre Ulaşım Hibe Destekleri
  • ENERJİ HİBE VE DESTEKLERİ
  • Gıda Güvenliği, Sürdürülebilir Tarım, Balıkçılık, Deniz, Denizcilik, İç Su Araştırmaları, Biyoekonomi
  • ATIK LASTİKLER YATIRIMCISINI KAZANDIRIYOR
  • KOSGEB 8.ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEK PROGRAMI
  • KOSGEB GENEL DESTEK PROGRAMI
  • KOSGEB EŞ FİNANSMAN KREDİ DESTEĞİ PROGRAMI
  • ''ORGOSOL'' SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİNE BAŞLADI
  • KADIN GİRİŞİMCİLER KAZANIYOR....
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı
  • Türkiye Horizon 2020 araştırma ve yenilik programına katılıyor
  • E-ticaret Girişimcileri, 10 Bin Dolar Hibeniz Olduğunu Biliyor musunuz?
  • DESTEK ÇOK,GİRİŞİMCİ RUHU YOK....
  • KADIN GİRİŞİMCİNİN BAŞARISI
  • AKSARAY KOSGEB GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR...
  • Avrupa Metroloji Araştırma Programı (EMRP) Çağrısı Açıldı
  • 1511 - TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı
  • Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı
  • TÜBİTAK - Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı
  • Serhat Kalkınma Ajansı - 2014 Yılı Teknik Destek Programı
  • Sivil Toplum Aracı Türkiye: Sivil Düşün AB Programı
  • Yozgat’ta Hazır Giyim Yatırımı Yapın, Yaptığınız Yatırımdan Daha Fazla Teşvik Alın!
  • Çukurova Kalkınma Ajansı - 2014 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği
  • Dicle Kalkınma Ajansı - 2014 Mali Destek Programları
  • GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI 2014 Yılı Lobicilik, Eğitim, Danışmanlık Teknik Destek Programı
  • Mevlana Kalkınma Ajansı 2014 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı
  • Mevlana Kalkınma Ajansı - 2014 Teknik Destek Programı
  • Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) Programı
  • Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı - 2014 Yılı DFD Programı
  • Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı - 2014 Yılı Teknik Destek Programı
  • Güney Ege Kalkınma Ajansı - 2014 Yılı Teknik Destek Programı
  • Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı - 2014 Yılı Mali Destek Programı
  • İpekyolu Kalkınma Ajansı - 2014 Yılı Teknik Destek Programı
  • Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı - 2014 Yılı Teknik Destek Programı
  • Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı - AR-GE Destekleri
  • ORAN KALKINMA AJANSI 2014 YILI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEKLERİ
  • Kooperatif üyelerine kredi alımında kolaylık gösterilecek
  • İLK İŞİM GİRİŞİM VE ENDÜSTRİYEL REKABETÇİLİK PROJE PAZARI
  • TÜBİTAK PATENT DESTEK PROGRAMI
  • 2223-C - Çok Katılımlı Uluslararası Etkinlik Düzenleme Desteği
  • Horizon2020 Toplum ve Bilim Proje Pazarı 14 Mayıs'ta Brüksel'de
  • İZKA'DAN KADIN İSTİHDAMINI ARTIRACAK PROJE
  • GMKA'DAN YENİLENEBİLİR ENERJİ SEKTÖRÜNE 9,6 MİLYON AVRO
  • GENÇLER İŞSİZ...İŞTE RAKAMLAR
  • HİBE DESTEKLERİNDEN HABERİNİZ VAR MI?
  • WEB TASARIM HİZMETLERİ
  • 2014 Yılı Gençlik Projeleri Destek Programı
  • Sürdürülebilir Turizme Katkı Sağlayacak Fikirleriniz Varsa Başvuru Yapın, Destek Alın!
  • TKDK-IPARD 12.ÇAĞRI DÖNEMİ HİBE PROGRAMI UZATILDI
  • KENDİ İŞİNİN PATRONU OL....
  • CONCERT-Japan Photonic Manufacturing Ortak Çağrısı
  • TKDK-IPARD 11.ÇAĞRI DÖNEMİ 1.GRUP İMZALANAN SÖZLEŞMELER
  • TRAKYA KALKINMA AJANSI (EDİRNE-KIRKLARELİ-TEKİRDAĞ) 2014 HİBE DESTEKLERİ
  • KARACADAĞ KALKINMA AJANSI 2014 YILI YENİLENEBİLİR ENERJİ MALİ DESTEK PROGRAMI (DİYARBAKIR-ŞANLIURFA)
  • MARKA 2014 MALİ DESTEK PROGRAMLARINI AÇIKLADI (TR42: Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Yalova )
  • BEBKA (BURSA-ESKİŞEHİR-BİLECİK) KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI
  • İSTANBUL KALKINMA AJANSI HİBE DESTEKLERİ 2014
  • ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI TR62 (ADANA-MERSİN) 2014 HİBE DESTEKLERİ
  • ORAN KALKINMA AJANSI (KAYSERİ-SİVAS-YOZGAT) 2014 MALİ DESTEK PROGRAMLARI AÇIKLANDI
  • ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI (AMASYA-SAMSUN-TOKAT-ÇORUM ) 2014 MALİ DESTEK PROGRAMLARI
  • MEVLANA KALKINMA AJANSI HİBE DESTEKLERİ BAŞLADI
  • ZAFER Kalkınma Ajansı( MANİSA-KÜTAHYA-UŞAK-AFYON) 2014 MALİ DESTEK PROGRAMI
  • GMKA BALIKESİR ve ÇANAKKALE illerinde 500 000 tl. HİBE DESTEĞİ
  • İPEKYOLU KALKINMA AJANSI 2014 MALİ DESTEK HİBE PROGRAMI (ADIYAMAN-GAZİANTEP-KİLİS)
  • YENİ İŞ FİKRİ OLAN GİRİŞİMCİLERE SANAYİ BAKANLIĞINDAN 100 BİN TL HİBE
  • YÖRESEL MİMARİYE 10 BİN TL DESTEK
  • GİRİŞİMCİLİK ENGEL TANIMAZ
  • 2014/15 Akademik Yılı Chevening Burs Programı
  • YENİ İŞÇİ ALANA İŞ-KUR DAN TEŞVİK
  • BEBKA'DAN 50 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ
  • İL İL GİRİŞİMCİLİK KURSLARI VE BAŞLAMA TARİHLERİ
  • İNTERNETTEN KAZANÇ SİSTEMİ....
  • KAZANÇLI YATIRIM REHBERİNİZ
  • IPARD PROGRAMI-TKDK HİBE DESTEKLERİ
  • Girişimciye 50 Bin TL pazarlama ve tanıtım desteği geliyor!
  • Tarımsal işletmelere 375 lira katılım desteği ödenecek
  • İZMİR'DE GİRİŞİMCİLİK KURSLARI TAM GAZ....
  • KIRKLARELİ'NDE KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYEN İŞSİZLER İÇİN BÜYÜK FIRSAT...
  • KIRŞEHİR'DE UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ ...
  • KİLİS'TE 120 GİRİŞİMCİ ADAYINA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ VERİLECEK
  • KÜTAHYA'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • SAKARYA'DA GİRİŞİMCİLİK KURSLARI HIZ KESMİYOR...
  • ŞANLIURFA'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ TEKRAR BAŞLIYOR
  • TOKAT'TA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ
  • TRABZON'DA 400 KİŞİ GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİYLE İŞ SAHİBİ OLACAK
  • VAN'DA GİRİŞİMCİLİK KURSLARI TEKRAR HIZ KAZANDI
  • YOZGAT'TA 3 GİRİŞİMCİLİK KURSU BİRDEN AÇILIYOR
  • ZONGULDAK 'TA GİRİŞİMCİLİK KURSU
  • ADANA'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLIYOR
  • ADIYAMAN'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR
  • AFYONKARAHİSAR'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • ANKARA'DA VERİLECEK EĞİTİMLER
  • AYDIN VE İLÇELERİNDE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLIYOR
  • BALIKESİR'DE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • BİTLİS'TE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • BURSA'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • ÇANAKKALE'DE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ
  • ÇANKIRI'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLIYOR
  • DENİZLİ'DE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLIYOR
  • ERZİNCAN'DA KADINLARA EĞİTİM
  • ERZURUM'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • ESKİŞEHİR'DE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • İSTANBUL'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR
  • İZMİR'DE GİRİŞİMCİLİK KURSLARI ARA VERMEDEN DEVAM EDİYOR
  • KARS'TA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLAYACAK
  • KIRKLARELİ'NDE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • KÜTAHYA'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLAYACAK
  • MARDİN'DE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLAYACAK
  • SAKARYA'DA GİRİŞİMCİLİK KURSLARI AÇILYOR
  • ŞANLIURFA'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLIYOR
  • TOKAT'TA BGİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLIYOR
  • VAN'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ HIZ KESMİYOR
  • YALOVA'DA GİRİŞİMCİLİK KURSLARI BAŞLIYOR
  • YOZGAT'TA GİRİŞİMCİLİK KURSLARI AÇILIYOR
  • ZONGULDAK'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLIYOR
  • VAN'DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • HAKKARİ'DE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLIYOR
  • EDİRNE'DE UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ
  • AYDIN'DA UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • ANKARA UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • ADANA UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
  • İŞ KURMAK İSTİYORSUNUZ AMA....
  • ZONGULDAK’DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • TRABZON’DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • ŞANLIURFA’DA BAYAN GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ PROGRAMI BAŞLIYOR
  • SAKARYA’DA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR
  • KÜTAHYA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ PROGRAMI
  • KOCAELİ’DE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR…
  • KIRKLARELİ MAYIS 2013 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLIYOR
  • KAHRAMANMARAŞ’TA GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ BAŞLIYOR
  • İZMİR (MAYIS 2013) GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ PROGRAMI
  • İSTANBUL (MAYIS 2013) GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI
  • ESKİŞEHİR (MAYIS 2013) GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ PROGRAMI
  • ERZURUM (MAYIS 2013) GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ PROGRAMI
  • ÇANAKKALE (MAYIS 2013) GİRİŞİMCİLİK KURS PROGRAMI
  • BURSA (MAYIS 2013 ) GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ PROGRAMI
  • BALIKESİR MAYIS AYI GİRİŞİMCİLİK KURSLARI PROGRAMI
  • Kadına Karşı Şiddeti Bitirmek Üzere Bilgi ve İletişim Faaliyetleri İçin Destek
  • TKDK - IPARD 10.ÇAĞRI DUYURUSUNU YAYINLADI
  • ADIYAMAN GİRİŞİMCİLİK KURSLARI NE ZAMAN AÇILACAK?
  • Sinop Durağan ve Gerze Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Kursu – MAYIS 2013
  • Osmaniye Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Kursu – 29 NİSAN 2013
  • Kırıkkale Belediyesi Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Kursu – NİSAN 2013
  • Manisa Salihli Gençlik Merkezi Uygulamalı Genç Girişimcilik Eğitimi – 22 NİSAN 2013
  • TTGV DESTEKLERİ NELERE VERİLİYOR
  • BM KADINLARIN İNSAN HAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ ORTAK PROGRAMI
  • GİRİŞİMCİLİK....
  • ÇANAKKALE-GELİBOLU UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK KURSLARI
  • KARABÜKTE UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ
  • GİRİŞİMCİLİK KURS TARİHLERİ.2013
  • Kadınlara 3 Farklı Küresel Hibe Fırsatı!
  • Sosyal işletme fikir yarışması için sosyal girişimciler bekleniyor
  • Trabzon Gençlik Merkezi Uygulamalı Genç Girişimcilik Eğitimi
  • 2013 SOLAR-ERA.NET Ar-Ge Projeleri Çağrısı
  • Yenilikçi Çözümlerin Kamu Alımlarının Desteklenmesi Teklif Çağrısı
  • Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi
  • Girişimci Olmak İçin…
  • BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı
  • Sillyon Demokrasi Peşinde Projesi ile M.Ö. 4.Yüzyılı Yaşamaya Ne Dersiniz?
  • Çanakkale Biga Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Kursu – 1 NİSAN 2013
  • Dijital İçerikli Ders Kaynaklarını Destekleme Programı Proje Çağrısı
  • Gelecek Turizmde - Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu Projesi
  • Devlet bu yıl, organik tarım yapanlara 90 milyon TL hibe verecek
  • Gelişmekte Olan Sanayilerin Desteklenmesine Yönelik Proje Teklif Çağrısı
  • UNDP, Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi için uzmanlar arıyor
  • Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'ndan Hibe Desteği
  • LEADERA PROJESİ 2013 ÇAĞRISI AÇILACAKTIR
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan şiddet gören kadına iş imkanı
  • İŞ VE EV HAYATINDA KADIN-TÜİK
  • Yerel Yönetimlere Yönelik Başvuru Çağrısı
  • BAKA 2013 Yılı Teknik Destek Programı
  • Proje Eğitim Etkinlikleri için Mali Destek Programı
  • “MERCOSUR Fikri Mülkiyet Hakları Yardım Masası” Proje Teklif Çağrısı
  • İşkur meslek edindirme kurslarına nasıl kayıt yapılır?
  • RWI - İnsan Hakları Araştırmaları Hibe (İHAH) Duyurusu
  • Bakanlıktan çiftçiye destek “yağıyor”
  • ->Kariyer ve Liderlik Hedefi Olan Kadınlar Bursunuz Hazır!
  • MARKA’dan Ücretsiz Girişimcilik Eğitimi, KOSGEB’den Hibe Fırsatı (kocaeli,düzce,sakarya,bolu,yalova)
  • Yeni İş Fikri Olanlara Sanayi Bakanlığı’ndan 100.000 TL Hibe Desteği
  • Birleşmiş Milletler - Habitat Kentsel Gençlik Fonu
  • Yeni Fikirler Yeni İşler Girişimcilik Yarışması 2013
  • TÜBİTAK 3 Farklı Program İle Proje ve İşbirliklerinizi Destekliyor!
  • TÜBİTAK 3 Farklı Program İle Proje ve İşbirliklerinizi Destekliyor!
  • TÜBİTAK’tan 125 Girişimciye 100.000TL Geri Ödemesiz Sermaye Desteği
  • Avrupa Kültür Vakfı (ECF) Hibe Programı
  • Kadınlar İçin Seçtikleri Ülkede Eğitim Bursu Alarak Kariyer Sahibi Olma İmkanı
  • UNICEF Türkiye “Çocuklar İçin Adalet” Projesi Teklif Çağrısı
  • TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı
  • Yenilikçi İş Fikirleri Olan Gençlere Kendi İşini Kurma Fırsatı
  • Çukurova Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği 2013
  • Güney Marmara Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği 2013
  • ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ 2013
  • Az sermaye ile ne tür işler yapılabilir?
  • Az sermaye ile ne tür işler yapılabilir?
  • Birbirinden ilginç 24 yenilikçi iş fikri
  • ‘Erişilebilir Turizm’ Yarışması Teklif Çağrısı
  • Üçüncü Ülkelerle İş Birliği Projeleri Teklif Çağrısı
  • İstihdam Hizmetleri Ortaklığı (PARES) Teklif Çağrısı
  • İngiltere Büyükelçiliği’nden Refah Fonu Açık Çağrısı
  • 2013 Dernekler Dairesi Proje Desteği
  • AHİKA MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞVURU TARİHİ UZATILDI
  • Girişimcilikle ilgili doğru bilinen yanlışlar
  • GİRİŞİMCİLİK KURSU DÜZENLENECEK İLLER
  • İYİ BİR GİRİŞİMCİ OLMAK İÇİN PRENSİP ŞART
  • YENİ KUŞAK GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELER
  • DOĞRU GİRİŞİMCİLİK İÇİN TEMEL ADIMLAR
  • Girişimci olmak isteyenlere öneriler
  • İşkur raporlarına göre en çok tercih edilen meslekler
  • GİRİŞİMCİ KADINLARA İLK ADIM KREDİSİ
  • Mikro kredi nedir, şubeleri nerelerdedir?
  • Kadın istihdamında “işte eşitlik” bildirgesi
  • Başarılı bir iş hayatı için uygulanması gereken 28 adım
  • 18-30 yaş arası girişimcilere 3 yıl vergi muafiyeti teşviği geliyor
  • Kadın girişimcilere mikro kredi desteği
  • TÜBİTAK'tan Bilimsel Etkinliklere Katılım Desteği
  • AB’den 730 Milyon Euro’luk Destek Programı!
  • OpenLab Projesi Çağrısı
  • Yenilikçi Ar-Ge Projelerine Destek!
  • Türkiye’de en çok tutulan iş sektörleri
  • İŞ PLANI HAZIRLAMANIN PÜS NOKTALARI
  • HİBE KREDİ DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
  • Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı
  • Gençlik Programı 2013 Program Kılavuzu Yayınladı
  • 'Gençlerin İstihdamı' Hakkında Ücretsiz Eğitim Kursu
  • Avrupa Birliği-Türkiye Mali İşbirliği: Reformlara 360 Milyon €’luk Destek
  • TÜBİTAK’tan Araştırmacılara Müjde
  • İŞ HAYATINDA NASIL BAŞARILI OLUNUR
  • İLLLERE GÖRE GİRİŞİMCİLİK KURSLARI TARİHİ
  • SERMAYESİZ İŞ NASIL KURULUR ?
  • DÜŞÜK SERMAYE İLE İŞ YAPMA YOLLARI
  • İşkur hibe kredisi nasıl alınır?
  • DOKA (DOĞU KARADENİZ KALKINMA AJANSI) ARTVİN-GİRESUN-GÜMÜŞHANE-ORDU-RİZE-TRABZON İLLERİNDE HİBE ÇAĞRISI
  • ORAN KALKINMA AJANSI (KAYSERİ-SİVAS-YOZGAT) HİBE ÇAĞRISI İLANI
  • 2013 ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI
  • HATAY-KAHRAMANMARAŞ VE OSMANİYE'YE HİBE DESTEKLERİ AÇIKLANDI
  • BURSA-ESKİŞEHİR-BİLECİK İLLERİ HİBELER SİZİ BEKLİYOR
  • Türkiye’de yeni şirket kurmak için gerekli belgeler
  • Sağlık, Biyoteknoloji, Tarım ve Gıda Alanlarında Ortak Araştırma Projelerine Destek
  • GEF Küçük Destek Programı Projelerinizi Destekliyor
  • Projelerinize 17 Miyon TL Hibe Desteği -TR71: Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir – AHİLER KALKINMA AJANSI
  • İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan 110 Milyon TL Mali Destek
  • LLP Avrupa Dil Ödülü 2013 Yılı Teklif Çağrısı
  • Türkiye’deki Ağlar, Platformlar ve İnisiyatiflerin Savunuculuk Çalışmalarına Destek
  • GENÇLİK OTOBÜSÜ 4 PROJESİ
  • TR61: Antalya, Burdur, Isparta – (BAKA) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI -UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ
  • KPSS ORTAÖĞRETİM,ÖN LİSANS VE LİSANS 2012/2 AÇIKLANDI
  • İŞ KURARKEN BAŞARIYA ULAŞMANIN YOLLARI...
  • SİZDE YAPABİLİRSİNİZ....
  • GMKA'dan 3 Yeni Mali Destek Programı‏
  • TKDK 8.ÇAĞRI DUYURUSU
  • KPSS 2012/2 Tercih Kılavuzu (Ortaöğretim-Önlisans-Lisans)
  • ÖSYM KPSS 2012/2 Kasım Memur Alımı Tercih Duyurusu
  • Kalkınma Bankası’ndan kobi’lere kredi imkanı
  • *ASGARİ ÜCRETTEN KESİLEN VERGİ İŞÇİYE KALACAK
  • ASGARİ ÜCRET ZAMMI BELİRLENDİ
  • ON BİN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ALINACAK
  • SIFIR SERMAYE İLE İŞ KURMA YOLLARI
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan hayvancılığa çifte destek
  • DEVLETTEN İŞSİZLERE 6 AY MAAŞ VE MESLEK EDİNDİRME EĞİTİMİ
  • GENÇLERE İŞSİZLİK MAAŞI
  • İŞSİZLİK SORUNU OLAN AİLEYE MAAŞ BAĞLANACAK
  • KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYENLER (Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Yalova İLLERİ )
  • GİRİŞİMCİLİK KURSU-TR21: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ –TRAKYA KALKINMA AJANSI
  • Kadın girişimcilere 8 yıl geri ödemeli faizsiz 15 Bin TL kredi
  • FARKLI PARA KAZANMA YOLLARI
  • YENİ TEŞVİK PAKETİ
  • YENİ TEŞVİK PAKETİ AÇIKLANDI
  • Girişimcilik dersi alanlara KOSGEB’ten 30 bin TL destek
  • Kosgeb başvuru ve kayıt nasıl yapılır?
  • GİRİŞİMCİLİKTE KADININ YERİ
  • ESNAF VE SANATKARLARA KREDİ MÜJDESİ
  • SAKIP SABANCI ULUSLARARASI ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ
  • GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI (TAGEM)
  • EURIPIDES 13. ÇAĞRISI
  • EUROPEAN CULTURAL FOUNDATION
  • DİZİN 1.3.5: ÜÇÜNCÜ ÜLKELER İLE KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ PROJELERİ
  • KÜLTÜR PROGRAMI DİZİN 1.3.5 ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE İŞBİRLİĞİ PROJELERİ
  • İSTANBUL KALKINMA AJANSI (İSTKA) TURİZM ÇAĞRISI-KAMU
  • İSTANBUL KALKINMA AJANSI (İSTKA) GİRİŞİMCİLİK ÇAĞRISI-KAMU
  • CIP: ICT POLİCY SUPPORT PROGRAMME, CALL 6
  • BAŞBAKANLIK YURTDIŞI TÜRKLER VE AKRABA TOPLULUKLAR BAŞKANLIĞI'NDAN MALİ DESTEK
  • FPT: HİDROJEN VE YAKIT PİLLERİ 2012 ÇAĞRISI
  • İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN DERNEK-STK LARA HİBE
  • AB KÜLTÜR ÇAĞRILARI: DİZİN 2 AVRUPA DÜZEYİNDE KÜLTÜR KURULUŞLARI
  • MARİE CURİE 2012 YILI CIG ÇAĞRISI
  • MARİE CURİE KARİYER GELİŞİM DESTEKLERİ 2012 YILI ÇAĞRILARI
  • DİZİN 3.2 KÜLTÜR POLİTİKASI ANALİZİNE İLİŞKİN FAALİYET GÖSTEREN KURULUŞLAR ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ PROJELERİ
  • AB KÜLTÜR ÇAĞRILARI: DİZİN 1-1 ÇOK YILLI İŞBİRLİĞİ PROJELERİ
  • İGED ve KOSGEB İşbirliğinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
  • YENİ GİRİŞİMCİLERE FİKİRLER
  • Ev Ortamında Yapılabilecek Pratik Girişimler
  • KADINLAR İÇİN İNTERNETTEN KAZANÇ SİSTEMLERİ
  • TOPRAKSIZ TARIM NASIL YAPILIR? NASIL KREDİ ALINIR?
  • BİZİMLE ÇALIŞMAK İSTERMİSİNİZ?
  • Yeni iş kuracaklar: Dikkat!
  • KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır ?
  • İNSANCA YAŞAM PROJESİ KADIN SAHA ARAŞTIRMASI RAPORU
  • Girişimci Olmak İsteyene Hem Eğitim Hem Sermaye!
  • İşkur’da Kadınlara İş Bulma Önceliği
  • Zengin Olabilmek İçin Bu Önerilere Kulak Verin
  • SİZİ İŞE ALDIRACAK 10 FORMÜL
  • Başarı İçin Kişisel Gelişim Taktikleri
  • 10 SORUDA CESARET TESTİ
  • KİRACILARDA EV SAHİBİ OLACAK ARTIK...NASIL MI?
  • NASIL GİRİŞİMCİ OLUNUR?
  • KADINA YÖNELİK ŞİDDET...YALNIZ DEĞİLSİNİZ...
  • GİRİŞİMCİ OLMAK İÇİN....
  • KADIN GİRİŞİMCİYİ ERKEKLERDEN AYIRAN ÖZELLİKLER
  • BAŞARILI BİR İŞ NASIL KURULUR?
  • İŞİMİ KURARKEN NASIL ve NERDEN HİBE KREDİ ALABİLİRİM?
  • İŞ KURMAK İSTİYORUM,AMA PARAM YOK?...NASIL İŞİMİN PATRONU OLABİLİRİM?
  • Avrupa Birliği Hibeleri KADINA KARŞI ŞİDDET
  • Kadın hakları projeleri için 30 farklı hibe programı
  • Avustralya Büyükelçiliği Doğrudan Yardım Programı (Dap)
  • İtalya Gençlik Çalışmaları Eğitim Kursu Avrupa Vatandaşlığı
  • ***AVRUPA BİRLİĞİ HİBE DESTEKLERİ
  • ** TÜBİTAK DESTEKLERİ
  • GİRİŞİMCİLİK PROJE DESTEK PROĞRAMI
  • BULGARİSTAN – TÜRKİYE IPA SINIRÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI
  • Genç Girişimciye 100.000 TL. Hibe
  • Gençlik Programı (Youth in Action) Gençlik Programı
  • Hayatboyu Öğrenme Programı 2012 Genel Teklif Çağrısı (Ön Duyuru)
  • * HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI (LLP) ÜLKE MERKEZLİ PROJE VE BİREYSEL FAALİYETLER
  • YENİLİK PROJELERİ
  • Gençlik Programı (Youth in Action) Gençlik Programı



  • Üyelik Girişi
    EMLAK-OTOMOBİL

     Emlak Danışmanlığı Sertifikası
    BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
    BİLGİ DENİZİ
     BİLGİ DENİZİ
    REKLAM ALANI
    REKLAM ALANI
    REKLAM ALANI
    REKLAM ALANI
    REKLAM ALANI
    REKLAM ALANI
    REKLAM ALANI
    REKLAM ALANI
     mobilya/efemproje
    PLANOTEK MÜH
     planotek
    ŞAHİNSAN MÜHENDİSLİK
     şahinsan mühendislik
    AKSARAYHABER.NET
    Sizin Sesiniz Sizin Siteniz
    Takvim
    eFeMPROJE