eFeMPROJE EĞİTİM ve DANIŞMANLIK HİZMETLERİ...HİBE PROJELERİ MERKEZİ...GİRİŞİMCİLİK...KOSGEB-KOBİ..GİRİŞİMCİLİK İŞ PLANI...TÜBİTAK...KIRSAL KALKINMA PROJELERİ (KKYDP)...IPARD DESTEKLERİ...TARIM...HAYVANCILIK...SANAYİ...KIRSAL TURİZM...PROJE YAZILIM...EĞİTİM...AB DESTEKLERİ...AB HİBELERİ...AKSARAY
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/eFeMPROJE
    • Erişmek istedikleri bir hedefi olmayanlar, çalışmaktan zevk almazlar....
    • Tek başına bile çalışsan, sanki birileri gözlüyormuş gibi çalışacaksın...
    • Erişmek istediği bir hedefi olmayanlar, çalışmaktan da zevk almazlar....
    • Çalışmayı sevenler, işlerini yapmak için daima vakit bulurlar....
    • Uğraş,didin,düşün,ara,bul,koş,atıl,bağır; durmak zamanı değil, çalışmak zamanıdır...
    • Çalışma uçup gidebilen bir alışkanlıktır;bırakması kolay,yeniden başlaması zor bir alışkanlık...
    • Çalışma , doğanın anasıdır ; mutlak bir dinlenme ölüm demektir...
    • Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı, olmak şarttır...
    • Çalışacağım, kendimi hazırlayacağım ve bir gün şans kapımı çalacak...
    • Durmak ölüm, taklit uşaklıktır; çalışmak ve yetişmek ise hayat ve hürriyettir...
    • İçinde çalışma olmayan hayat suçtur. İçinde sanat olmayan çalışma ise vahşiliktir...
    • Asla umutsuzluğa düşmeyin; ama eğer düşerseniz, umutsuzca çalışmaya devam edin...
    • eFeMPROJE EĞİTİM ve DANIŞMANLIK HİZMETLERİ www.efemproje.com
    • Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksan dokuz terdir...
    • ”Türk milletinin geleceği, bugünkü çocuklarının doğru görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır.” (Mustafa Kemal Atatürk)
METİN KURT
PROJECT SPECIALIST
İLETİŞİM

 efemproje iletişim

 efemproje@efemproje.com
-0541 867 6336
-0541 867 6308

KOSGEB
 KOSGEB DESTEKLERİ eFeMPROJE
DIŞ TİC.DESTEKLERİ
 DIŞ TİCARET DESTEKLERİ eFeMPROJE
MALİYE BAKANLIĞI
 MALİYE BAKANLIĞI DESTEKLERİ eFeMPROJE
ORMAN SU İŞLERİ BAK.
 ORMAN VE İŞLERİ BAKANLIĞI DESTEKLERİ
TARIM KREDİ KOOP.
 TÜRKİYE TARIM KREDİ KOOP.DESTEKLERİ
TÜBİTAK
 TÜBİTAK DESTEKLERİ eFeMPROJE
GIDA TARIM HAYVANCILIK
 GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
ULUSLARARASI FONLAR
 ULUSLARARASI KURULUŞLARA AİT FONLAR
TOBB DESTEKLERİ
 TOBB DESTEKLERİ
ENERJİ DESTEKLERİ
 ENERJİ BAKANLIĞI DESTEKLERİ eFeMPROJE
BÜYÜKELÇİLİK FONLARI
 BÜYÜKELÇİLİK FONLARI
YERLİ-YABANCI VAKIF FONLARI
 YERLİ VE YABANCI VAKIFLARA AİT FONLAR
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam40
Toplam Ziyaret752738
Site Haritası
YENİ BİR İŞE Mİ ATILACAKSINIZ? MUTLAKA DİKKAT EDİN....

 

NASIL GİRİŞİMCİ OLUNUR?

Girişimcilik yalnız bağımsız iş kuranlar için gerekli bir nitelik değil. Günümüzde ücretli profesyoneller, sivil toplum kuruluşları yöneticileri, kamu görevlileri de “girişimci” olmak zorunda. Peki “girişimcilik” nedir? Girişimcilik bir ruh halidir, hayata ve geleceğe bakış açısıdır. Girişimci , koşullara, ortama direnir, dağ gibi yığılmış sorunlara meydan okur. Girişimci cesurdur. Girişimcinin gözü geleceğe çevrilidir. Ama elinde geçmişin ipuçları vardır.Girişimci kişiler, toplumu ekonomiyi yenileyen gençlik aşılarıdır. Girişimci, kalitesizliğe, vasatlığa ve sıradanlığa teslim olmaz.

Girişimcilik şu sıralarda Türkiye’de en çok aranan nitelik. Çünkü Türkiye’nin 500 büyük şirketinde üretim ve iş hacmi artıyor ama istihdam ya aynı kalıyor ya azalıyor. Kamuda iş imkanları çok, çok sınırlı. Diğer taraftan her yıl 150 bin genç bir fakülte veya yüksek okuldan mezun oluyor. 500 bin genç ise askerlik görevini tamamlayarak hayata atılmaya hazırlanıyor. Bu gençlerin bir bölümü “girişimci” olmak, hem kendini kurtarmak, hem de en az 5-10 kişiye iş kapısı açmak zorunda. Ücretli bir işe girenler de “girişimci” olmaya mecbur. Girişilen yeni projeler hem pazarı,işi büyütecek, hem de istihdamı artıracak. Ancak girişimcilik özellikle Türkiye’de kolay iş değil. Yeni bir işe başladığınızda herkesin gözü üzerinizde olur. Çoğunluk, sizin tökezlemenizi bekler. İlk sendelemede eleştiriler, öğütler başlar. Dile düşersiniz. Ona buna dert anlatmaktan işinizi yapamaz olursunuz.Ancak yenilgi de girişimciliğin bir parçası. Amerika’da her yeni kurulan beş firmanın üçü, üç yıl içinde kapanıyor. Başarıszılıktan ders alanlar ise sonraki denemelerinde büyümenin yolunu buluyor.Girişimcilikte başarılı olmanın kesin bir reçetesi yok tabii. Ancak aşağıdaki kural ve ilkelere uyduğunuz takdirde, başarısızlık ihtimali büyük ölçüde azalabilir.

Ayna sınavına girin: Bir işe giriştiğinizde siz, sizin Bu nedenle önce kendinize bir “ayna sınavı” uygulayın. Kendinizi şöyle bir değerlendirin ve şu soruyu sorun: ” Ben bir patron olsam, aynadaki kişiyi bir işin başına getirir miydim?” Sonra sorulara devam edin: -Bende bağımsılık tutkusu gerçekten güçlü mü? Yoksa bir tatlı huzur peşinde miyim? -Bir iş için gerekli fiziksel ve duygusal dayanıklılık, süreklilik ben de var mı? En ufak bir aksilik beni yıkıyor, yerlere seriyor mu? -Hangi alanlarda güçlüyüm, hangi konularda zaaflarım var? -Karar almakta zorlanıyor muyum. Ben bir “kararsız Kasım” mıyım? Bu soruların cevaplarını, kendinize hiçbir “torpil” uygulamadan dürüstçe verin. Ana eğilimleri tespit edin: Bu seçme testinden geçer not aldığınzda sıra “yerleştirme” sınavına gelecek. Bu aşamada önce ekonomide geçmişten gelen ve geleceğe uzanan ana eğilimlerini izini süreceksiniz. Örnek: 1985 yılında Türkiye’de 1 milyon otomobil vardı. Yıllık ortalama yüzde 10.5 artışla otomobil parkı bugün 4.4 milyonu aştı. Otomobil tutkusu, marketleşmeyi ve iç turizmi canlandırıyor. Diğer bir örnek: Toplumda bireyselleşme eğilimi güçleniyor. Bu eğilim, giyimden kişisel bakıma bir çok sektörü etkiliyor. Kadınların eğitim ve calışma hayatındaki rolünün artmasının da belirli sonuçları var. Doğurganlığın azalması ve nüfus artış hızının düşmesi gibi demografik göstergeler, çocuğu evin prensi veya prensesesi yapacak yönde gelişiyor. Tüketiciler artık iyici titizlendi., Neredeyse keyiflerine göre ısmarlama üretim isteyecekler… Bu eğilimlerin her biri onbinlerce yeni iş imkanı yaratıyor, yaratacak. Kuracağınız işin de, muhakkak tesbit ettiğiniz bu ana eğilimlere uygun olması gerekiyor. Aksi takdirde yelkenleriniz trendlerin rüzgarı ile dolmaz, akıntıya kürek çekmiş olursunuz.

Pazardaki boşlukları bulun: Değişen insan ve toplum, ihtiyaç haritasını sürekli değiştiriyor. Yeni trendler, eski ihtiyaçlarıı değiştirirken, yenilerini ortaya çıkarıyor. Bu değişim sırasında pazar haritasında doğan boşlukları görmeye gayret edin. Uzmanların “niş pazarlaması” (niche-marketing) dediği bu çalışma size hızlı büyüme sağlayabilecek alanları rakiplerinizden önce görmenizi sağlayacak.Bir fil gibi büyük olan ama yavaş hareket eden dev şirketlere göre sizin çabuk davranma avantajınız var. Tabii, bir ceylan gibi duyarlı, atik ve hızlı olabilirseniz…

Sevdiğiniz ve bildiğiniz bir alana girin Daha önce ilgilendiğiniz, bilgi birikiminizin bulunduğu bir alana girmek başarı ihtimalinizi yükseltecek. İş konusuna olan ilginiz ve sevginiz, bakış açınızın derinleşmesine imkan verecek. Çalışma enerjinizi yükseltecek.

Hedef kitlenizi belirleyin: Bu aşamada “kim?” veya “kime?” sorusuna cevap vereceksiniz. Hedeflediğiniz kitlenin hayat tarzını meraklarını, hobilerini, değer yargılarını büyüteç altına alacaksınız. Kendinizi, hedef kitleden biri yerine koyacak, onların neyi özlediğini, istediğini anlayacaksınız. Onlar gibi düşünecek, onların okuduğu şeyleri okuyacak, onların gittiği yerlere gideceksiniz. Bu çalışma sizi karavana atışlardan kurtaracak.

Mikro-pazarlamaya önem verin: Yüzlerce yıldır geçerli olan “Müşteri velinimetimdir” ilkesini çağdaş bir anlamda yeniden yorumladığınızda trendi yakalamış olacaksınız. Bu yaklaşım yeni ekonomiye uyum sağlamanıza da katkıda bulunacak. Mikro-pazarlamada (micromarketing) girişimci ile tüketici bire bir anlamda karşı karşıya. Marka bağımlılığı ve sadakatının azaldığı bir dönemde ancak müşterileri tek tek fethetmeyi amaçlayanlar, çıkış yolunu bulabilecek.

Yeri iyi seçin: Yukarıdaki adımları doğru bir şekilde attığınız takdirde “nerede?” sorusunu cevaplamak kolaylaşacak. Biraz ön araştırma, biraz da gözlem gücü, sizin en doğru yerde iş açmanızı sağlayacak. İşin yerinin, hedef kitlenin temel tercihlerine uygun olması şart.

Potansiyel pazarı hesaplayın: Hedef kitleninin harcama gücünü ve olası rakiplerinizi dikkate alarak işin boyutları hakkında fikir sahibi olmaya çalışın.  

Denenmiş kurallara uyun: Bir de girişimciliğin yıllanmış ve denenmiş kuralları var. Aşağıdaki kuralları da hep hatırınızda tutmanız gerekiyor: -İşiniz ve aileniz arasındaki sınır çizgisini iyi çekemiyorsanız, yakınlarınızla iş yapmayın. İşin kasası ile kişisel kasanızı da ayırın. -Ortak ve eleman seçiminde, ayna sınavında belirlediğiniz zaaf noktalarınızı güçlendirecek, sizin eksiklerinizi tamamlayacak kişileri tercih edin. -Girişimcilikte satrançta olduğu gibi açılış hamlesi önemlidir. İlk adımı atarken biraz daha hesap-kitap yapın. -İşletme sermayesi ihtiyacını küçümsemeyin. Tüm paranızı kuruluş giderlerine harcamayın. -Türkiye’de yeni bir iş kurma sırasında çok sayıda bürokratik işlem var. Bunları yaparken, sabrınızı ve direncinizi yitirmeyin. Yazının sonuna geldiğinizde “Hepsi iyi hoş ama sermayeyi nasıl ve nereden bulacağız? ” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Evet sermaye de önemli. Ancak siz trendleri yakaladığınızda, hedef kitlenizi doğru olarak belirlediğinizde, yeni ekonomiyi uyum sağlamayı amaçladığınızda istim arkadan muhakkak gelir.

 

 

Önceki Sayfa

  
9533 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
EMLAK-OTOMOBİL

 Emlak Danışmanlığı Sertifikası
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
BİLGİ DENİZİ
 BİLGİ DENİZİ
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
 mobilya/efemproje
PLANOTEK MÜH
 planotek
ŞAHİNSAN MÜHENDİSLİK
 şahinsan mühendislik
AKSARAYHABER.NET
Sizin Sesiniz Sizin Siteniz
Takvim
eFeMPROJE